23948sdkhjf

Skiftede Polen ud med nordjyske Scaniro

Emil Thorup og Handvärk kørte træt i fejlleverancer og får nu sine møbelstel fra Fjerritslev.
Der er ikke forfærdeligt meget længere fra København til Polen, end der er til Nordjylland. Så egentlig er den geografiske afstand ikke så afgørende for, at den nystartede designvirksomhed Handvärk i november 2015 droppede en polsk underleverandør af møbelstel i stål og fandt Scaniro i Fjerritslev.

Kulturen, derimod, var altafgørende for, at den spirrende designvirksomhed nu har valgt at flage dansk med sit sorte, pulverlakerede møbelstel.

- Vi stod og havde solgt en hel masse borde, og så åbnede vi en kasse i Kastrup og fejlene væltede ud, fortæller Emil Thorup, medstifter og designer bag Handvärks kollektion.

Kvalitetens sprog
Fejlene var mangeartede. Vaklende borde. Grimme svejsninger. For eksempel. Der var ingen enkelt måde at rette fejlene op.

Det fik Handvärk til at se bort fra rå og simple produktionsomkostninger og til at søge dansk samarbejde, og nu pendler Emil Thorup og adm. direktør Kristian Rohde nærmest mellem hovedstaden og Fjerritslev for at deltage i produktionsmodningen af Handvärks designprodukter. I første omgang har Handvärk sat forskellige borde og daybeds i produktion. Senere skal der komme stole, sofaer, lamper og lysestager til - for blot at åbne idéposen en smule.

Kulturen er helt afgørende for, at en dansk underleverandør kan lave den kvalitet, danske kunder forventer.

Kristian Rohde bemærker, at man i Polen ikke bare oplevede en sprogbarriere. Det var også på grundlæggende forståelse af kvalitet, at man ikke var helt på bølgelængde.

- De var flinke nok, og de var også professionelle, så vores forhold var fint. Det var bare finesserne i det færdige produkt, som de ikke forstod vigtigheden af.

Scaniros salgsdirektør Keld Jensen bidrager til diskussionen:

- I Danmark har vi tradition for, at vi gør tingene ordentligt. Medarbejderne, som laver tingene er selv vant til at køre i biler, som er pæne. De huse, de bor i, ser pæne ud, siger Keld Jensen, som var med til at starte Fjerritslev-virksomheden, da den tidligere møbelproducent i Fjerritslev, Rabami, ville udflage al produktion.

Forudså fremtiden
Scaniros filosofi var, at der var en dansk fremtid for produktion af møbelstel i stål. Således er Scaniro stadig underleverandør af møbelstel for RBM - det tidligere Rabami.

- Det vi forudså, var, at lønningerne ville stige i Østen, og så ville produktionen vende tilbage til Danmark igen, og det er det, vi ser, sker nu, siger Keld Jensen.

For at holde omkostningerne på et niveau, som gør det attraktivt at vælge dansk produktion, er automatiseringsgraden høj og kvaliteten uhyre ensartet. I hjembyen Fjerritslev har Scaniro sikret den nyeste robotsvejsningsteknologi fra den lokale svejseteknologiproducent Migatronic. Scaniro beskæftiger sig både med rør, plader, CNC-bearbejdning og overfladebehandling.

Fuld deltagelse
Det var netop fuld-service-pakken, som flere gange om måneden får Handvärk-makkerne til at starte bilen og køre til Fjerritslev. Scaniro kan varetage alle processer og færdigpakke møblerne i papkasser - i bordenes tilfælde sammen med marmorplader, som en nordsjællandsk underleverandør køber ind i Italien.

Fuld service indebærer ironisk nok, at Emil Thorup og Kristian Rohde selv tilbringer massevis af dage hos underleverandøren for at medvirke til produktionsmodningen. Når produktionen er kørt ind, kan de give slip. Men så venter der et nyt projekt, når næste produkt i kollektionen skal køres ind.

Så også i fremtiden forventer Emil Thorup og Kristian Rohde at skulle opholde sig sindssygt meget i Fjerritslev.

- Det er utrolig vigtigt for os, fordi vi ikke selv er produktionsfolk. Det er det her, vi har ledt efter, og det findes ikke noget lignende på Sjælland, siger Emil Thorup.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094