Millionnedtur for Kvist Industries
Der var gode grunde til, at møbelfabrikken i Årre mistede stort i 2015.
Det præger regnskabet i den sydvestkyske møbelvirksomhed, som efter et flot 2014 kommer ud med et milliontab i 2015.
Det går dog ikke så skidt, mener direktør Jens Bach Mortesen. Han vil betegne 2015 som et konsolideringsår, der har skærpet virksomhedens fokus, så der igen kan kigges fremad.
- Jeg er ked af at kalde 2015 for et oprydningsår, for vi har lavet nogle offensive tiltag, og tilbage står en virksomhed, som er meget nemmere at styre, siger han til Wood Supply.
En fabrik i Slovakiet var fyldt ”til bristepunktet”, som han kalder det. Den lå midt i en mindre by tæt på Kosice, og lokalerne var lejet. Derfor så Kvist Industries ingen fremtid for den slovakiske produktion, som nu er flyttet til Letland.
- Så nu arbejder vi fra to sites i stedet for tre. Her i Årre og i Letland, og dermed står vi med et apparat, som kan noget mere, fordi vi forenkler tingene, og vi sparer også nogle faste omkostninger, siger han.
Flytningen har givet nogle store engangsomkostninger, som præger 2015-regnskabet. Det præger også leveringstiden her og nu, som er forsinket. Typisk til de mange designmøbelproducenter, som Kvist Industries er underleverandør til.
- Jeg kan ikke sige, hvornår det er kommet helt på plads, men lige nu har det vores fulde fokus, siger han.
En anden belastning i 2015-regnskabet af retræten fra højttalermærket Gamut. I løbet af fem års engagement har Kvist Industries tabt et beløb, som Jens Bach Mortensen ikke vil nævne.
- I bagklogskabens lys kan man godt sige, at det var en fejl. Sådan er det, når man tager en beslutning på et tidspunkt, hvor det så ud til at være rigtigt. Vores forretning har bare taget en udvikling, hvor det ikke længere passer ind i strukturen. Det er en niche i markedet, som kræver, at nogen har fuld attention på det hele tiden, og det kunne vi ikke længere.
I det hele taget er tidligere tiders produktion af højttalerkabinetter – blandt andre for britiske B&W – faldet til det ubetydelige. I dag fylder underleverancer af møbler en stadig større andel, og det forretningsområde er efterhånden altdominerende.
Kvist Industries leverer til blandt andre Fritz Hansen, Muuto, Hay, Boconcept, Fredericia Furniture og til Coop, som i de senere år har relanceret nogle klassiske FDB-møbler, som Kvist oprindelig producerede.
Hele den møbelforretningsdel har det fint og tager markedsandele internationalt, bemærker Jens Bach Mortensen. Og i 2016 vil der ikke være flere engangsbelastninger i regnestykket, som prægede 2015.
- Så vi forventer en positiv vækst både på omsætning og på indtjening og på egenkapital, siger han.
Så I forventer sorte tal på bundlinjen igen for 2016?
- Absolut. Det er hvad, jeg kan sige.