23948sdkhjf

Håndværket kommer i første række hos Wegner-ekspert

PP Møbler producerer midt i et villakvarter i Allerød. Bæredygtighed og håndværk er nøgleordene.
Denne historie er for nylig blevet bragt i specialmagasinet Dansk Verdensklasse, som er udgivet af Nordiske Medier.

Læs hele særavisen her
- Min far har det princip, at man lige så godt kan lave tingene ordentligt. Og den tankegang driver os stadig i dag.

Sådan siger Søren Holst Pedersen, som er medejer og administrerende direktør i den familieejede virksomhed PP Møbler i Allerød i Nordsjælland.

Her producerer de ansatte blandt andet 55 forskellige møbel-modeller skabt af den danske arkitekt Hans J. Wegner, og fokus er lagt på respekten for materialerne og det gode håndværk.

- Banken siger, at vi skal tænke noget mere på at tjene penge, men for os er det med pengene altså kun nummer tre. Nummer et er godt håndværk, nummer to er miljøet og medarbejdere, forklarer Søren Holst Pedersen, som selv er uddannet møbelsnedker og trætekniker og lader tankegangen gennemsyre hele produktion.

CO2-neutralt værksted
Selve træet ankommer i tykke rå planker til PP Møbler, og der er fuldstændig klarhed over træets oprindelse. Produceres der i egetræ, så kommer træet fra skove i Danmark og Tyskland, og der er sikkerhed for, at træet er vokset op i en bæredygtig skovdrift.

Og sådan er det hele vejen rundt hos PP Møbler, der er CO2-neutrale, og bruger restproduktet fra møbelproduktionen i et biomassefyr i kælderen under snedkerværkstedet.

- Når vi nu bor midt i et villakvarter, så kan vi jo heller ikke bare blæse lak over i hovedet på naboerne. Vi har det pragtfuldt her, og vores beliggenhed hører med til den måde, vi tænker på, forklarer snedkermesteren.

Men tilbage til håndværket, som udføres hos PP Møbler af møbelsnedkere, møbelpolstrere og maskinsnedkere.

Hovedopgaven er produktion af de 55 designs fra Wegners hånd.

- Stolen er den sværeste disciplin indenfor det her håndværk. Du skal både sidde godt, og stolen skal kunne betragtes hele vejen rundt, forfra og bagfra, forklarer direktøren, som ikke lægger skjul på, at PP Møbler er bygget op omkring respekt for det ægte håndværk.

- Vi går ikke på kompromis, når det handler om kvalitet og håndværk, og der er vi stædige, siger Søren Holst Pedersen.

For dårlige skoler
Søren Holst Pedersen er stærkt kritisk overfor de vilkår, som snedker og polstrer-håndværket har i Danmark i dag. Det handler alt for lidt om det, der sker ude på værkstederne og alt for meget om det, der sker inde på erhvervsskolerne.

- Man kan ikke lære at cykle ved at læse i en bog, og du kan ikke blive håndværker på en skole, siger Søren Holst Pedersen, der mener, at der er for lidt styr på de tekniske skoler i dag.

- Vi havde på et tidspunkt en lærling, som ikke engang fik værkstedet for sig selv til en svendeprøve men skulle skrive sig op i kø til maskinerne. Det er da helt useriøst, det kan man ikke byde folk, siger han.

Kærligheden til snedkerfaget ligger i generne hos familiens Holst Pedersen.

Søren Holst Pedersens far var med til at starte snedkernes efterårsudstilling i 1981, og i en lang årrække havde PP Møbler tre-fire prototyper med på den årlige udstilling. I midten af 1990’erne forsøgte PP Møbler ligeledes at få oprettet en snedkerskole, og Allerød Kommune var med på idéen, men projektet blev droppet, da de ansvarlige politikere ville have skolen under de tekniske skoler.

Fremtiden kalder
Lige nu arbejder PP Møbler på en udvidelse af værkstedet på matriklen i Allerød. Mere præcist er det 150 kvadratmeter polsterværksted, 150 kvadratmeter fletteværksted og så en pakkeafdeling, som kan sende de færdige møbler ud i verden.

Dermed får PP Møbler mulighed for at skabe et produktionsflow, som sparer tid i forhold til i dag, hvor tingene ofte skal flyttes rundt blot for at skabe plads til nye projekter. Men planerne rækker længere.

- Om 5-10 år producerer vi måske flere steder i Allerød end her, for vi er selvfølgelig begrænset i vores bygninger, siger Søren Holst Pedersen, som henviser til, at Allerød historisk har haft en sprudlende møbelproduktion med møbelsnedkeriet Fritz Hansen og PP Møbler som de mest kendte aktører.

Fritz Hansen har i dag flyttet stort set al møbelproduktion ud af landet, og Søren Holst Pedersen vil da heller ikke afvise, at yderligere produktion i snedkerværkstedet blot to kilometer væk er en mulighed, når tanken falder på fremtiden.

Men produktion i udlandet ligger ikke i kortene.

- Vi har på et tidspunkt undersøgt muligheden for produktion af en række møbler fra nye unge designere i Kairo og Polen, men de har en helt anden tankegang i de lande. Der tager man alle beslutninger oven fra, og sådan er det jo ikke her. Produktionen kører stadig, selvom jeg ikke er her i en måned. Snedkerne har selv nøgle, siger Søren Holst Pedersen.

Selvom PP Møbler rent faktisk også producerer møbler fra nye designere, så fylder Wegner langt det meste.

For det er vanskelligt for nye designere at trænge igennem ude på markedet med en serie kvalitetsmøbler produceret hos PP Møbler.

- Det er svært at få de nye designere til at tegne noget, som kan sættes i produktion, for prisen for at producere de nye designs er jo de samme som prisen for produktion af Wegners design. Og forhandlerne vælger de nye designs fra, når de kan få en Wegner til samme pris, forklarer Søren Holst Pedersen.

Læs også: Wegner leverede guldkornene

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094