23948sdkhjf

Nordjysk landbrugssucces banker på døren til træindustrien

En kyllingefarm ved Løgstør er i Sverige for at vise sin varmeveksler. Er det noget for dem?
Egentlig var det en kyllingefarm ved Løgstør i Nordjylland – Rokkedahl - som selv skulle bruge en optimal varmeveksler.

Så blev kyllingefarmen så begejstret for sin hollandske løsning, at kyllingefarmen solgte den til andre kyllingefarme og stiftede firmaet Rokkedahl Energi.

Og efter at have haft succes med især korn- og foderstofvirksomheder, forsøger Rokkedahl Energi at slå igennem med sin varmeveksler i træindustrien, og derfor optræder nordjyderne nu på Trä & Teknik-messen, som i disse dage finder sted i Göteborg.

Anja Møller, adm. direktør hos Rokkedahl Energi, har selv en baggrund i møbelindustrien og øjnede en oplagt mulighed. Især til tørring af træ hos savværker.

- Træ indeholder en masse vand, som det skal af med, og til det skal man bruge varme, og den varme skal jo genanvendes, siger hun.

Rokkedahls varmeveksler er ikke bare anerkendt som særlig energieffektiv til genanvendelse af varme. Den er også tænkt til specielt til luften i kyllingefarme, som er særlig støvet og hvor det fyger med både fjer og strøelse.

- Så fordi den er skabt til at håndtere alt det støv og fordi, det er de samme udfordringer, man møder i træindustrien, så tænkte vi, at her var en mulighed for os.

Den hollandske producent har testet varmeveksleren til træindustrien i Holland med godt resultat, hævder man hos Rokkedahl Energi. Anja Møller siger også, at firmaet er i positiv dialog med danske savværker.

- De siger, at de kan se den gode idé. Men dem, vi har talt med, er ikke klar til at skifte ud. Nogle har investeret i udstyr, som er beregnet til at holde i noget tid endnu.

Artiklen er en del af temaet Trä & Teknik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079