Maskinfabrik kan ikke lade være med at lave møbler
- Furniban er opstået ud fra en lyst til at udvikle og producere møbler. Passionen for design har altid været der, og hvad der startede med nogle skitser til et udendørs skakbord, endte med at blive til en ide om fedt byrumsinventar til alle, fortæller direktør Kim Birkkjær fra Furniban.
På spørgsmålet om, hvorfor det lige netop var møbler og byrumsinventar, underleverandøren kastede sig over, siger Kim Birkkjær:
- Først og fremmest kan vi ikke lade være. Det er vores passion at lave møbler, og kan vi gøre det på en måde, hvor vi igennem innovation og godt håndværk kan bidrage til små og store rum, så har vi nået vores mål. Der sker meget indenfor urban udvikling, og vi vil gerne komme med vores bidrag hertil.
Tre ben at stå på
I øjeblikket beskæftiger Furniban cirka ti ansatte, blandt andet smede, konduktører, teknikere, ingeniører og salgspersonale – og de ti har et godt og solidt fundament.
- Vi har tre ben i Furniban. Et basisprogram der består af designede møbler hvor vi selv eller udvalgte designere har lavet stregen. Herudover har vi en projektafdeling, der arbejder med specialprojekter, ofte i samarbejde med kommuner og anlægsarkitekter, fortæller Kim Birkkjær og fortsætter:
- Og endelig har vi et R&D område hvor vi arbejder med innovation og udvikling af nye produkter. Det kan være produkter, der dækker et nyt behov som f.eks. cykelinstallationer, der giver pendlere mulighed for at parkere bilen i udkanten af byen og cykle resten af vejen ind, men det kan også være sammenkobling og indbygning af ny teknologi som en app til mobiltelefoner, RFID, solcelleteknologi i klassiske møbler som bænke, borde og cykelstativer.
Første store projekt
Efter at have udviklet, designet og nørdet med møbeldelen i godt år har Videbæk-virksomheden landet sit første større projekt. Herning Kommune har investeret i byrumsinventar.
- Ordren til Herning er et gennembrud for vores projektafdeling. Det er et stort projekt. Økonomien er betragtelig, installationerne er store, og indeholder en række spændende elementer, fortæller KIm Birkkjær.
Herning Kommune har bestilt forskellige installationer til gågaden, som alle skal bidrage til uformelle og grønne opholdssteder. Konkret udvikles, produceres og installeres en stor ø, fem store og tre mindre øbænke.
- Der arbejdes med nye træsorter, underlaget skråner, der indbygges LED-belysning, og endelig er der et grønt element i samtlige møbler. Designprocessen i samarbejde med Herning kommune har været god og vi ender med flotte og aktuelle møbler med holdning, der vil tjene byens borgere og som de med stolthed vil kunne spejle sig i, siger Kim Birkkjær om opgaven.
Både B2B & B2C
Med sin første større ordre til Herning Kommune, skulle man tro at Furniban har fokus rettet mod det professionelle segment, B2B, men det er ikke tilfældet.
- Vores kundegrupper er alle med lyst til møbler. Vi bevæger os i både det professionelle segment og forbruger-segmentet, og tager ikke hensyn til om salget er til Hr. og Fru Jensen, Herning kommune eller en stor tekstil virksomhed. Alle er lige og har samme ret til møbler i deres rum. Når det er sagt, er det selvfølgelig klart at vores basisprogram er mere aktuelt for private, end de installationer vi tilbyder i vores projekt og R&D afdeling, forklarer Kim Birkkjær.
Furnibans møbler produceres på fabrikken i Videbæk, hvor der også produceres specialmaskiner og produktionsudstyr.