Dansk verdensdesigner blev 100 år
Den danske møbelproducent Normina - som var ejet og drevet af Gustav Weinreich (1986-1980) - udstillede dette tema af Jens Risom på Snedkerlaugets Møbeludstilling i 1937. 2 år senere rejste Jens Risom til USA og blev boende. Arkivfoto: Wikipedia Commons
Selv om danskerne ikke kendte ham på linje med navne som Jacobsen, Wegner og Mogensen, blev han en af de mest succesfulde danske møbeldesignere nogensinde, og hans møbler fandt vej til Det Hvide Hus i Washington D.C.
Det kan hænge sammen med, at han forlod Danmark, inden dansk design blev stort i verden. Allerede inden 2. Verdenskrig - i 1939 - emigrerede han til USA for at studerede amerikansk design i New York. I 1942 startede han et møbelfirma sammen med Hans Knoll. Og i 1943 meldte han sig så til amerikansk krigstjeneste. I 1946 startede han for sig selv som Jens Risom Design - en virksomhed, som han i 1970 solgte.
Hans første række af møbler var især til hjemmebrug, men senere designede han for kontorer, biblioteker og hospitaler. Selv langt oppe i sine 90'ere indrettede han venteværelset på det lokale hospital, fordi "det så forfærdeligt ud", har hans datter berettet i New York Magazine, som i år markerede hans 100 års fødselsdag.
Sammen med blandt andet Charles Eames var han en af blot seks udvalgte stjernedesignere, som det kulørte magasinet Playboy satte fokus på i en stort opsat artikel om design i 1961. Og som præsident valgte Lyndon B. Johnson midt i 60'erne at købe kontorstole af den danske designer til Det Ovale Kontor i præsidentbygningen.
På Kunsthåndværkerskolen i København gik han i klasse med Hans Wegner og Børge Mogensen, og blandt underviserne havde han Ole Wanscher og Kaare Klint. Han var søn af arkitekt Svend Risom (1880-1971), som blandt andet tegnede Sankt Annæ Kirke på Amager og den ikoniske mineralvandsaftapningsanstalt på Tuborg-bryggeriet i Hellerup.
Til sin død boede han i staten Connecticut, men bevarede forbindelser til Danmark, var dansk gift og modtog i 1996 ordenen som Ridder af Dannebrog.