23948sdkhjf

Biva på islandske hænder

Den kriseramte møbelkæde er blevet overtaget af investeringsbanken, Straumur, som lægger op til at lukke et endnu ukendt antal af kædens butikker.
Efter flere ugers uvished er Biva's overlevelse nu endeligt sikret.

Møbelkædens kuratorer og den islandske investeringsbank, Straumur, oplyste mandag, at man er nået til enighed om betingelserne for en overtagelse:

- Vi går ind i Biva og tilfører nye penge, fordi Biva fundamentalt set er en sund virksomhed med en solid markedsposition, dygtige medarbejdere og en stærk ledelse. Vi ser et stort potentiale i Biva, og sådan en virksomhed vil Straumur gerne støtte op omkring og være en del af, siger Oscar Crohn, der er administrerende direktør hos Straumur Danmark.

Det er dog endnu uvist, hvor mange af de nuværende Biva-butikker, der får lov at fortsætte. Kæden beskæftiger pt. 350 medarbejdere fordelt på 57 forretninger, men overtagelsen kan meget vel medføre butikslukninger:

- I tider, som dem vi befinder os i netop nu, skal enhver ansvarlig ledelse selvfølgelig se på, om vi har det rette antal butikker og dermed også medarbejdere, siger Biva-direktør Carsten Normann.

Glad grundlægger
Biva-grundlægger Henry Johansen stod til at miste mange penge i tilfælde af en konkurs, og han er glad for, at der nu er fundet en model, som giver møbelkæden mulighed for at køre videre:

- Det er en rigtig god løsning, der er fundet. Driften er sikret, det var det, som det hele drejede sig om. Det havde selvfølgelig ikke været godt for mig med en konkurs, da jeg ejer en del af de ejendomme, hvor Biva-butikkerne hører hjemme. Men jeg syntes, det er en god dag, fordi det her kommer medarbejdere, kunder og kreditorer til gode, fastslår han.

Tidligere ejere blev taberne
Overtagelsen betyder, at selskabet bag møbelkæden, Biva Holding, nu opløses. Dermed er der tab til alle de parter, som havde investeret i - eller udlånt penge til - holdingselskabet. Det drejer sig først og fremmest om de tidligere ejere - kapitalfondene Odin Equity Partners og Dania Capital - som ifølge Børsen står til tab på henholdsvis 91 og 66 mio. kroner.

Også kædens grundlægger Henry Johansen, hans datter Millie og Biva-direktør Carsten Normann må vinke farvel til beløb i millionklassen. Samlet mister de tre parter 15 mio. kroner på ejerskabet, mens Henry Johansen og Millie Korsdahl Rafn yderligere mister 40 mio. kroner, som de har udlånt til selskabet.

Bankgælden i Biva Holding lød på 350 mio. kroner, og den fordeles mellem bankerne HSH Nordbank og Straumur. Mens pengene for førstnævnte er endegyldigt tabt, kan Straumur håbe på, at man via det nye ejerskab kan hente nogle af de tabte millioner ind igen.

Kilde: Business.dk / Børsen / DR Nyheder

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079