23948sdkhjf

Konsortium til kamp mod duggede ruder

Lavenergivinduer isolerer så godt, at de kan dugge til på ydersiden i koldt vejr. Det skal et nyt projekt gøre noget ved.

Med syv millioner kroner i ryggen fra Innovationsfonden vil ”SmartCoating” udvikle en billig alternativ belægning, der skal kunne modstå den dug, der opstår på ydersiden af moderne lavenergivinduer.

Tidligere var dug på ruden kun noget, der optrådte på indersiden af vinduet, men moderne lavenergivinduer isolerer så godt, at de kan dugge til på ydersiden i koldt vejr, fordi den energi, der tilføres med sollyset, overstiger varmetabet.

DTU Energi, der står bag projektet i samarbejde med ovenlysproducenten Velux og tyndfilmspecialisten Polyteknik, har i lille skala vist, at brugen af materialet aluminiumzinkoxid (AZO) kan få de ønskede egenskaber.

Men det er i den forbindelse en udfordring at udvikle en proces, der kan pålægge en ensartet belægning på store arealer som vinduesruder. Det bliver en central opgave for projektparterne.

Hos Innovationsfonden ser man et stort potentiale i projektet, fordi SmartCoating-belægningen er udset til at erstatte grundstoffet indiumtinoxid (ITO), som bruges til at modstå duggen i dag.

- ITO anvendes også i blandt andet solceller, touchskærme og fladskærme, og der er derfor stor efterspørgsel efter det. Gennem SmartCoating-projektets antidug-belægning, der er markant billigere end det eksisterende materiale, skabes et meget større marked for ikke-duggende lavenergivinduer, skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Projektet har et samlet budget på 10 millioner kroner og løber over en periode på 10 år. Den officielle titel er "SmartCoating – Durable, transparent and low emissivity coatings on large-area glass substrates based on aluminium doped zinc oxide". 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.406