Svanemærket træ er under heftig kritik
Det er næsten den omvendte verden. Naturorganisationer raser mod en mærkningsordning, fordi den har for strenge kriterier.
Men det fællesnordiske Svanemærke udelukker kategorisk tropiske træsorter fra at kunne indgå i svanemærkede produkter, og det får hård medfart fra naturvennerne, skriver Dansk Industris netmedie DI Business.
Det er seneste revision af Svanemærkets kritierier, der lukker tropetræet ude. Selv bæredygtighedsmærket tropetræ - såfremt træarten er nævnt på en liste fra naturorganisationen IUCN over truede arter.
Hos FSC i Danmark finder sekretariatsleder Loa Worm det uforståeligt.
- Vi har kontroller en gang om året, hvor en tredjepart gennemgår leverandører ud fra en meget lang række af kriterier, som FSC-certificeret træ skal leve op til. Blandt andet at arterne eller deres levesteder ikke må være meget sjældne eller truet af udryddelse. Derfor er det helt uforståeligt for os, at produkter lavet med træ med vores certificering ikke kan opnå Svanemærket, siger hun til DI Business.
Både hos WWF Verdensnaturfonden og Verdens Skove bakker man kritikken op. Jens Holm Kanstrup, Verdens Skove, anfører over for DI Business, at der er træarter på IUCN's liste, som ikke er truede.
- Svanemærket skyder sig selv i foden ved stort set at udelukke tropisk træ over én kam. Hvis efterspørgslen på FSC-certificeret træ falder, kan det føre til mere ulovlig hugst. Eller - endnu værre – områderne kan blive lagt om til græsmarker, palmeolieplantager eller på bekostning af skov, fordi ejerne mister muligheden for at tjene penge på bæredygtig tømmerhugst, siger Jens Holm Kanstrup.
Hos DI mener træ- og møbelbranchens branchedirektør Flemming Larsen, at en efterlevelse af Svanemærkets kriterier kan true forsyningen af bæredygtigt træ til virksomhederne.
Hos Nordisk Miljømærkning, som fastsætter Svanemærkets kriterier, vil man lytte til kritikken. Kriteriechef Lisbeth Engel Hansen siger dog til DI Business, at kriterierne først tidligst kan blive tilpasset i slutningen af 2017 eller i starten af 2018.der fortsat kan anvendes.
Artiklen er en del af temaet Ballade om Svanemærket.