Vækstordning for mindre firmaer smækker kassen i
Men på kun en måned er puljen til landdistriktsvækstpiloter opbrugt, melder Innovationsfonden, der administrerer midlerne. Det ærgrer Håndværksrådet, der er hovederhvervsorganisation for 18.000 små og mellemstore virksomheder, hvoraf en stor del ligger i landdistrikter.
- Her har vi en erhvervsfremmeordning, som tydeligvis virker for de små og mellemstore virksomheder, som normalt ikke bruger erhvervsfremmetiltag. Ordningen kan samtidig modvirke den skævvridning af Danmark, vi kæmper med, så man kan kun sige, at det er ærgerligt, at ordningen ikke tilføres de midler, der tydeligvis er behov for, siger Ane Buch, adm. direktør i Håndværksrådet.
Landdistriktsvækstpilot er et vækstinitiativ hvor mindre virksomheder i landdistrikter får den viden, mange har brug for, hvis de skal udvikle sig og vokse. Ordningen fremmer jobskabelse i landdistrikterne, fordi ansættelsen af højtuddannede typisk skaber yderligere arbejdspladser i virksomhederne.
De 10 millioner, der årligt kan uddeles via puljen, bruges til løntilskud til højtuddannede og reducerer dermed virksomhedernes økonomiske risiko ved at tage nye medarbejdertyper ind.
- Det er langt fra altid, vækstinitiativer rammer vores medlemsvirksomheder og andre SMV'ers behov så rent og klokkeklart. Det eneste fornuftige ville være, at man fra politisk side tager konsekvensen af den store efterspørgsel og sikrer endnu mere vækst i landdistrikterne ved at tilføre ordningen de nødvendige midler, siger Ane Buch.
En række af Håndværksrådets medlemsvirksomheder er dog sluppet gennem nåleøjet og har ansat landdistriktsvækstpiloter som en bygningskonstruktør, en marketingmedarbejder eller andre typer medarbejdere som en del af virksomhedernes vækstplaner.
Håndværksrådet arbejder på at få de mange forskellige typer offentlig erhvervsfremme målrettet de små og mellemstore virksomheder i håndværksfagene, i industrien og i servicefagene, da det især er SMV’er, der skaber nye job og opretter lærepladser.