Maskinsnedkeri indstiller sig på nye tider
En større investering i produktionen har givet Bøgely Maskinsnedkeri mulighed for at tilpasse sig branchens krav om små serier med korte leveringstider. Det giver forhåbninger for fremtiden.
Hvor der tidligere var nogenlunde ligevægt mellem store og små ordrer, har forholdet i dag ændret med en klar overvægt af små bestillinger til følge:
- Ordrerne er ikke så store længere, fordi kunderne ikke vil bindes op på et stort lager. Med en overvægt af mindre serier har vi på det seneste brugt alt for lang tid på at omstille maskinen. Vi har altid haft den holdning, at ingen ordre er for lille, og ingen er for stor, så derfor måtte der ske noget, forklarer ejer Gert Jensen.
Tidligere på året tog han derfor kontakt til Junget A/S, og kort før sommerferien kunne den østjyske maskinleverandør afslutte installeringen af en ny automatiseret høvlelinje.
- Vi skal først lige lære maskinen helt at kende, så derfor har vi ikke det fulde udbytte endnu. Men umiddelbart reducerer vi mandskabsforbruget fra to til én mand, og i takt med at profilerne lægges ind i systemet, reduceres omstillingstiden fra 2-3 timer til under en halv time, vurderer Gert Jensen.
Ingen grund til sortsyn
De nye maskiner beløber sig samlet i omkring 2,5 mio. kroner, og det er en betydelig investering for den sjællandske virksomhed, som har fem ansatte. Især i en tid, hvor vilkårene for byggeriet ikke er de bedste.
De lave konjunkturer får dog ikke Gert Jensen til at tvivle på, at opgraderingen i produktionen er en fornuftig investering, og virksomhedsejeren ser positivt på de fremtidige muligheder:
- Virksomheder omkring os er lukket, og kan vi klare os gennem krisen, vil vi, med de nye maskiner, stå stærkere, når der kommer et opsving. Vi står ikke med armene over hovedet og jubler, men der er bestemt heller ingen grund til sortsyn, siger han og fortæller, at Bøgely på det seneste har oplevet en lille stigning i mængden af nye ordrer.
Vedligeholder selv værktøjet
Sideløbende med købet af høvlelinjen har Bøgely også udskiftet sin gamle slibemaskine. Dermed kan man nu udvikle og vedligeholde stort set alt værktøj til eget brug, og det nedsætter leveringstiden betragteligt:
- I princippet kan vi pille et stykke råjern ned fra hylden og slibe det op fra bunden samme dag, som vi får en ordre. Vore konkurrenter skal først bestille værktøjet og vente på leveringen, siger Gert Jensen, der vurderer, at han på den baggrund kan skære en dag af leveringstiden.
Med eget slibeudstyr tilbyder Bøgely også at producere og vedligeholde værktøj på bestilling. Dette har dog sekundært fokus, for Gert Jensen finder det ikke realistisk at konkurrere med de store på området. Derfor vil den type af opgaver også primært blive for ”kollegaen nede på hjørnet”.
Fakta om maskinerne
Høvlelinjen udgøres af en Weinig Powermat 500 kehlemaskine med 6 spindler. Kehleren er udstyret med PowerCom-styring, som gemmer alle profiler, samt Powerlock værktøjsoptag, der gør det nemt og hurtigt at skifte værktøj på maskinen. I ind- og udløb har Junget leveret egenproducerede tværilæggere.
Bøgely har endvidere investeret i Weinigs OptiControl, som er et elektronisk opmålings- og registreringssystem for værktøj. Det taler sammen med kehlemaskinen, således at alle værktøjsoplysninger altid er i overensstemmelse med hinanden.
Endelig omfatter investeringen en Weinig Rondamat 960 Powerlock slibemaskine.
Læs mere om Powermat 500 på Jungets hjemmeside