23948sdkhjf

Strøm kan være den bedste træbeskyttelse

Teknologi med elektropulser kan være en ny miljøvenlig metode til træbeskyttelse.
Sæt strøm på husets træbeklædning og undgå svamp.

Sådan lyder det fra Andreas Treu og Erik Larnøy fra Norsk Institutt for Skog og Landskap, der har udviklet en ny metode til træbeskyttelse helt uden kemikalier og negative miljøpåvirkninger.

I stedet for fungicider bruger de elektropuls til at forhindre, at træet bliver angrebet af organismer som svampe. De har under forsøg sendt strøm gennem træstykker og opdaget, at de ødelæggende svampe simpelthen ikke vil sætte tænderne i det "elektriske" træ.

- Selvom træet er fugtigt, angriber de ikke. Vi kan faktisk se, at svampene nærmest går i forsvarsposition, når de støder på træet med elektropuls, siger Erik Larnøy, der er sektorleder for Træteknologi på instituttet til Ing.dk.

Utallige muligheder
Ifølge Erik Larnøy kan alt udendørs træmateriale i teorien beskyttes ved hjælp af elektropulsmetoden.

Helt konkret er idéen, at man sender strøm gennem planker i konstruktionen. Strømmen er tilgængeligt hele tiden, men leder kun, hvis træet er fugtigt, forklarer Erik Larnøy og fortæller, at han og Andreas Treu i øjeblikket arbejder på at finde egnede strømførende plastprodukter, der kan påhæftes træværket.

Alt fra terrasser og husbeklædning over legepladser til autoværn, støjskærme, telefonmaster og kajanlæg vil man kunne sende strøm igennem.
Teknologien vil også kunne bruges til at beskytte vinduer og døre af træ og monteres på eksisterende konstruktioner som bevaringsværdige bygninger og kirker.

Lave vedligeholdelsesomkostninger
De to nordmænd kastede sig over elektropulsmetoden efter at have været i kontakt med firmaet Miljøteknologi, der bruger metoden til at transportere fugtighed ud af beton.

Elektropulsteknologien har meget lave vedligeholdelsesomkostninger, men kræver dog en investering, skriver Ing.dk.

- Hvis teknologien viser sig at fungere som vi håber på, kan træ, beskyttet med elektropulsteknologien i de fleste tilfælde erstatte imprægneret træ, mener Erik Larnøy.

Med metoden kan man også begynde at bruge grantræer og andre træsorter, der er svære at imprægnere.

Derudover peger han på, at det selvregulerende system bruger minimalt med strøm og kan for eksempel drives med et solcellepanel eller ved vindkraft.

I samarbejde med firmaet Miljøteknologi skal de to nordmænd nu i gang med at teste flere træsorter, svampetyper og størrelser af træprodukter - både i laboratoriet og ude i felten.

Rent faktisk ser elektropulsmetoden så lovende ud, at Norsk Institutt for Skog og Landskap har søgt patent på den.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078