Skærpede regler begrænser formaldehyd i træplader
På baggrund af en ny undersøgelse har Erhvervs- og Byggestyrelsen nu valgt at ændre reglerne i bygningsreglementet.
Resultaterne viser, at hvis man i et lokale har omfattende brug af synlige træplader – der kun lige opfylder CE-mærkningens grænseværdier – så kan der være formaldehydkoncentrationer i indeluften, der er væsentligt højere end WHO’s anbefalede grænseværdi.
Henning Steensig, vicedirektør i Erhvervs- og Byggestyrelsen:
- Vi ser med stor alvor på formaldehyd, der stammer fra træplader. Derfor har vi besluttet at handle straks. Den nye undersøgelse viser jo, at man skal være påpasselig med at bruge formaldehydholdige træplader. I langt de fleste byggerier bruges der ikke store mængder formaldehydholdige træplader, som ikke er indkapslet. Men vi tager ingen chancer og skærper derfor nu reglerne i bygningsreglementet.
De skærpede regler om formaldehyd i bygninger er medtaget i Bygningsreglement 2010, som netop har været sendt i høring. For at opfylde reglerne kan man enten anvende et begrænset antal synlige og ikke-indkapslede formaldehydholdige træplader eller på anden måde sørge for, at den samlede afgasning fra de anvendte træplader ikke medfører, at WHOs anbefaling om højest 0,1 mg/m3 i indeluften overskrides.
Stramningen af bygningsreglementet kombineres med øget markedskontrol, hvor Erhvervs- og Byggestyrelsen vil kontrollere byggemarkeder for netop træpladers CE-mærkning, oplysninger om egenskaber og markedsføring.