Tømrerpris til 'en skov af egetræer'
Tømrerprisen 2017 går til Danmark Tekniske Universitet, DTU sammen med arkitektteamet Rørbæk og Møller Arkitekter og Christensen & Co. Arkitekter, for opførelsen af Bygning 202 - i daglig tale kaldet Biosfæren.
- Rummet fremstår som noget, der kunne være hentet fra fremtiden, men egetræets glød er velkendt, så rummet på samme tid er en ukendt og kendt størrelse - hvor det gode håndværk er synligt overalt.
Det fremgår af priskomiteens motivering på Københavns Tømrerlaugs hjemmeside.
50.000 meter egetræslameller
Biosfæren er et 13 meter højt atrium, der skal danne ramme som et socialt mødested og faglige udvekslinger mellem 800 forskere, studerende, samarbejdspartnere og gæster. Her er der kantine og café-område samt lokaler til undervisning, møder, debatter, udstillinger og events, samt til generelt ophold, afslapning og gruppearbejde.
Nybyggeriet med Biosfæren skulle bygges på en plads, hvor der var en lille skov af egetræer. Hos DTU og arkitektteamet opstod der derfor hurtigt en ide om at benytte tømmeret fra disse egetræer, der nødvendigvis måtte fældes. Det viste sig dog hurtigt, at det ikke var muligt at bruge tømmeret fra træerne til de mange lameller. Men der skulle være noget af egetræet fra grunden med i bygningen. Det blev anvendt ved et par af betontrapperne.
Egetræspanelerne er laminerede og brandimprægneret – og det er Enemærke & Petersen A/S der i fagentreprise har stået for det håndværksmæssige.
De mange meter lameller er amerikansk hvideg på overfladen, med en ribbekerne af tæt birkekrydsfiner af hensyn til stabiliteten. Råmaterialet er brandimprægneret - Jodsaltimprægnering - og sat sammen i kassetter.
I alt er der samlet 18.400 lameller til i alt næsten 50.000 løbende meter i kassetterne, der symmetrisk giver en enestående synseffekt.
En ode til Biosfæren
Medlem af Priskomiteen, professor, arkitekt Jan Søndergaard har forfattet denne motivering og beskrivelse af Biosfæren:
I en tid med stor fokus på diversitet
som en anstrengt billedgørelse af det arkitektoniske rum,
er det befriende oplevelse at befinde sig i Biosfæren på DTU.
Meget er på færde
og så alligevel ikke.
Rummet er i bevægelse
og så alligevel ikke.
Rummet fremstår dynamisk
og så alligevel ikke.
I sandhed en oplevelse af vægtløs tilstand i rum og tid.
Og så alligevel ikke.
Her er tale om et Rum, der opnår sin rumlige diversitet
Ikke som noget anstrengt
Men derimod gennem en afklaret arkitektonisk tyngde
En stor fornemmelse for den håndværksmæssige poesi
skabt med afsæt i en klar fornemmelse for del og helhed
Et forførende hele afspillet som en sand rumlig symfoni.
Tømrerprisens formål Formålet med tømrerprisen, som uddeles af Københavns Tømrerlaug, er at belønne personer, firmaer, organisationer eller bygherrer, som har udført eller har deltaget i et byggeri, hvor trækonstruktioner indgår som en markant bygningsdel, eller hvor tømrerfaget på anden vis har spillet en afgørende rolle. Tømrerprisen kan også gives ved nytænkning og dristig arkitektur, hvor træ er hovedbygningsdelen. Det er et krav, at både håndværk og materialer er af høj kvalitet. Tømrerprisen er på 150.000 kroner. Den kan uddeles hvert år og evt. opdeles. Hvis priskomitéen ikke vurderer, at der er en egnet modtager, kan komitéen undlade at uddele prisen. Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond. Priskomitéen består af
|
Kilde: Københavns Tømrerlaug