23948sdkhjf

Viden afgørende for dansk erhvervsliv

Ny rapport fra Danmarks Erhvervsråd konkluderer, at danske spidskompetencer skal værnes og udvikles, hvis vi skal fastholde og tiltrække virksomheder.
De tider er forbi, da Danmark kunne tiltrække internationale virksomheder på en god infrastruktur, stabile politiske forhold og et velordnet arbejdsmarked.

Det er stadig faktorer, internationale virksomheder hæfter sig ved. Men i takt med, at selv lavtlønslande i stigende omfang lever op til disse rammebetingelser, skal der mere til at fastholde danske internationale virksomheder og tiltrække flere udenlandske.

Det fremgår af en rapport, som Mandag Morgen har udarbejdet for Danmarks Erhvervsråd, der rådgiver regeringen om fremtidens erhvervspolitik. Rapporten citeres i dagens Berlingske Tidende.

Rapporten bygger på interviews med 13 topchefer for danske og udenlandske virksomheder, som har slået sig ned her i landet. Enten fordi her er et marked, eller fordi Danmark har eller har haft et særligt godt erhvervsmiljø. Til det sidste hører i stigende grad velkvalificerede medarbejdere, viden og særlige kompetencer.

Ifølge rapporten er det de aktiver, der skal sikre, at der også i fremtiden er internationale virksomheder i Danmark, selv om det meste af produktionen er flyttet til lavtlønslande.

Anders Knutsen – formand for Danmarks Erhvervsråd.- De rammevilkår, der var nødvendige og tilstrækkelige for nogle år siden, er stadig nødvendige - men ikke længere tilstrækkelige. Rapporten præciserer noget, som nok har været fremme, men nu siges med større tydelighed, siger formanden for Danmarks Erhvervsråd, den tidligere koncernchef for Bang & Olufsen, Anders Knutsen, til Berlingske Tidende.

Han fremhæver de danske spidskompetencer som noget af det, der skal værnes om og udvikles for at bevare de virksomheder, der er etablerede i Danmark, og for at tiltrække nye virksomheder.

- Når den spanske vindmøllevirksomhed Gamesa åbner kontor i Silkeborg, så er det naturligvis, fordi den ved, at der er nogle kompetencer inden for den industri i Danmark, som måske er de bedste i verden. Ligesom da Siemens for år tilbage købte sig ind i mobiltelefoni i Nordjylland, fordi der var en særlig mobilkompetence i og omkring Aalborg, siger Anders Knutsen.

Den nye rapport viser til gengæld også, at det er svært at tiltrække udenlandske ledere på grund af det relativt lave lønniveau i Danmark. Alligevel konstaterer rapporten, at det danske arbejdsmarked er tiltrækkende for udenlandske virksomheder.

- Flere undersøgelser viser, at danskere og danske ledere og forholdet mellem ledere og medarbejdere er karakteriseret ved, at medarbejderne udviser større selvstændighed, ansvarsbevidsthed, initiativ og lyst end mange andre steder. Og på ledelsesområdet står Danmark ret stærkt internationalt, siger Anders Knutsen.

Han vurderer at udflytningen af den mere lavteknologiske produktion accellererer de næste 5-10 år.

Mandag Morgens rapport skal sammen med tre andre behandles i Danmarks Erhvervsråd i marts. De vil danne grundlag for rådets anbefalinger til regeringen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078