Ulemperne ved at flytte til Baltikum for store
[i]Møbelfabrikken Woodman A/S i HI Park mellem Ikast og Herning har overvejet at producere i Baltikum, men ulemperne er større end fordelene.[/i]
Woodman fremstiller fyrretræsmøbler, har hovedmarked i Tyskland og Østrig, og så produceres møblerne i Danmark. Fabrikant Ejgil Jensen havde overvejet at flytte både dele af produktionen og hele produktionen til Østeuropa, men valgte at blive hjemme i Danmark, fordi den store geografiske adskillelse af salg, administration og produktion ikke ville være optimal, når man producerer og udvikler sine møbler i tæt samspil med kunder og sælgere. Dertil kom de private overvejelser om at skulle flytte familien med kone og skolesøgende børn med til Østeuropa, forklarer Ejgil Jensen til ErhvervsBladet.
Valget af Danmark som produktionsland har betydet, at Woodman har måtte effektivisere fabrikken. Hvert år investerer fabrikken store beløb i rationaliseringer. Det gælder bl.a. optimeret, intern logistik, standardisering af komponenter, som kan genbruges fra møbelmodel til møbelmodel.
Om det også i fremtiden er muligt at holde produktionen i Danmark, mener Ejgil Jensen er et spørgsmål om strukturen i detailhandelen.
- Hvis det hele skulle ende med, at detailsiden udvikler sig på en måde, så der kun er kæder tilbage i Ikea- og Bilka størrelsen, vil de små og mellemstore møbelfabrikker få svært ved at matche udviklingen. Jo større ordrer, der er tale om, desto større bliver prispresset. Hvis til gengæld de mindre og mellemstore møbelhuse, som satser på lidt mere kvalitet, overlever, vil der også være plads til mindre og mellemstore møbelfabrikker. Leverandører og kunder skal kort og godt matche hinanden, siger den midtjyske møbelfabrikant til ErhvervsBladet.