Miljørigtigt byggeri
[i]Som de første i landet er den fynske bygge- og anlægssektor klar med en køreplan for miljørigtigt byggeri.[/i]
Bygge- og anlægssektoren tegner sig for næsten halvdelen af samfundets energiforbrug til produktion af byggematerialer, til selve opførelsen af bygninger, til opvarmning, belysning og ventilation. Derfor er der både penge og ressoucer at spare, hvis byggeriet vælger miljøvenligt.
Brugsanvisningen på miljørigtigt byggeri skulle gerne gøre den opgave lettere.
Odense Kommune og Fyns Amt overvejer i øjeblikket en beslutning om at tage særlige miljøhensyn i forbindelse med anlægsopgaver, oplyser Lars Holm fra Bygge- og Anlægssektorens Miljøklub Fyn til Fyens Stifttidende.
Mærkater som denne skulle gerne findes færre gange i nyt byggeri.- Den offentlige bygherre har en helt afgørende rolle, når der i kommende bygge- og anlægsprojekter skal spares ressourcer. Miljølovgivningen pålægger allerede i dag kommuner og stat at tage særlige miljøhensyn. Den nye manual repræsenterer en praktisk anvisning på, hvad man kan og bør gøre for at minimere ressourceforbruget, siger arkitekt Gert Johannesen fra S&I Arkitekter i Odense, som er formand for miljøklubben, til Fyens Stifttidende.
Med manualen håber han, at offentlige virksomheder og institutioner i fremtiden vil stille mere vidtgående miljøkrav, når der laves udbudsmateriale forud for både større og mindre anlægsopgaver.
Medlemmerne af Bygge- og Anlægssektorens Miljøklub Fyn har allerede forpligtet sig til at udarbejde særlige miljøredegørelser i forbindelse med anlægsprojekter, hvis den samlede byggesum er på mere end ti millioner kroner eksklusive moms, oplyser Gert Johannesen.
Klubben, som er en af fire i regi af Miljøforum Fyn, blev stiftet i 2001 af en snes private og offentlige bygherrer, organisationer, arkitekter, ingeniører, entreprenører og producenter eller leverandører af byggematerialer.