23948sdkhjf

Nationalbanken vurderer, at et opsving kan komme

[i]Forudsætningerne for at økonomisk opsving i Danmark er tilstede, herunder stigende realløn, mener Nationalbankens kvartalsoversigt for første kvartal.[/i]
- Der er fortsat vækst i de disponible indkomster som følge af, at lønstigningstakten overstiger stigningen i priserne og som følge af, at indkomstskatterne er sat ned. Hertil kommer et fortsat stærkt boligmarked. De afdragsfrie lån, der allerede har vundet stor udbredelse, skønnes også i et mindre omfang at bidrage til væksten i forbruget, skriver Nationalbanken.

Fra finansmarkederne er der ligeledes indikationer af, at væksten er på vej. Nationalbanken hæfter sig ved, at udlånsvæksten hos penge- og realkreditinstitutterne har været robust, selvom udviklingen i investeringerne og privatforbruget har været afdæmpet i de første tre kvartaler sidste år.

- Låntagningen er blandt andet gået til finansiering af investeringer i boligen, men tallene tyder på, at en del af låneprovenuet er blevet placeret i finansielle aktiver, som fremadrettet vil kunne finansiere et øget forbrug, konkluderer Nationalbanken.

Lønstigninger kombineret med en stærk krone har forringet landets konkurrenceevne, men Nationalbanken vurderer, at konkurrenceevnen dog fortsat er god. Netop som overenskomstforhandlingerne er i fuld gang, kommer Nationalbanken med en advarsel til forhandlingsparterne:

- En mere afdæmpet lønudvikling end hidtil vil være et godt bidrag til at vende den faldende tendens i beskæftigelsen og samtidigt være foreneligt med en holdbar fremgang i reallønnen, skriver banken.

- En forbedret beskæftigelsessituation vil formentlig kræve, at den danske lønstigningstakt kommer i bedre overensstemmelse med lønudviklingen hos vore konkurrenter, skriver Nationalbanken videre.

Med hensyn til inflationen, vurderer Nationalbanken, at der er udsigt til lave prisstigningstakter også i de kommende måneder, blandt andet fordi den stærke krone gør importvarerne billige.

Kilde: Jern- og Maskinindustrien

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062