23948sdkhjf

Danskere køber øst-skov

[i]Dansk skovbrug er hårdt trængt, mens et stigende antal danskere køber billig skov i Baltikum og i Østeuropa, hvor savværkerne teknologisk ikke lader noget tilbage at ønske set iforhold til danske savværker.[/i]
Prisen på en hektar fin skov i Østeuropa ligger omkring 5.000 kr. pr. hektar, mens prisen i Danmark ofte er langt over 100.000 kr. pr. hektar.

- Danske investorer har gennem os købt omkring 20.000 hektar skov i Letland, og vi har selv købt 2.000 hektar, fortæller Carsten With Thygesen, direktør i Hedeselskabet Skov og Landskab til dagens udgave af JyllandsPosten.

Hedeselskabet er samtidig ejer eller medejer af 19.000 hektar skov i Danmark, hvor skovbruget er i en elendig økonomisk forfatning. Dels fordi markedet er overforsynet efter de store orkaner i 1999 og 2000. Dels på grund af lavkonjunktur i byggebranchen og konkurrencen fra Østeuropa.

Mens flertallet af danske skove kører med dundrende underskud, kan danske investorer få rimelige afkast af skov i Letland.
Afkastene af den rene skovdrift svinger fra 2 til 10 pct. Dertil kommer mulighederne for at drive jagt,«fortæller Carsten With Thygesen til JyllandsPosten.

Danskere opkøber nu billig og god skov i Østeuropa og Baltikum.Samtidig rummer investeringen en langsigtet mulighed for økonomisk jackpot.

I takt med at levestandarden i Østeuropa stiger, vil skovene få karakter af liebhaveri, som det også er tilfældet i Danmark. Det vil formentlig føre til værdistigninger, siger Carsten With Thygesen.

Han vurderer, at skovbruget i Baltikum en rum tid endnu vil være en hård konkurrent for dansk skovbrug.

- Deres savværker er større og mere højteknologiske end de danske. Samtidig har de adgang til enorme mængder af råvarer og arbejdslønninger, der er en tiendedel af de danske. Dog vil forbruget af træ formentlig stige i Østeuropa de kommende år - det vil dæmpe eksporten, siger Carsten With Thygesen.

Den dårlige økonomi i dansk skovbrug trækker også savværkerne med sig i faldet. En stor del af dem lukker, hvorefter skovejerne begynder at eksportere hele stammer til blandt andet Østeuropa og Asien, skriver JyllandsPosten.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063