Professor advarer mod industri 4.0 i Danmark
Når danske produktionsvirksomheder tager på messe, på kursus eller fyraftensmøde er der ofte et begreb, der går igen: Den fjerde industrielle revolution, også forkortet til Industri 4.0.
Her er visionen en smart fabrik, hvor den fysiske og digitale verden er smeltet sammen i en fuldautomatisk proces.
Begrebet blev for alvor introduceret på Hannover-messen i Tyskland tilbage i 2011, og siden har den tyske regering nedsat flere arbejdsgrupper, der skal udarbejde standarder for industri 4.0.
Men netop det tyske udgangspunkt med masseproduktion i gigantisk skala gør, at mange danske produktionsvirksomheder slet ikke har gavn af at forfølge industri 4.0-principperne.
Sådan lyder den krasse kritik fra John Johansen. Han er professor ved Aalborg Universitets Center for Industriel Produktion, og leder af master-uddannelsen i Management of Technology, som uddanner fremtidens ledere i industrien.
- Hvis man tager industri 4.0 for pålydende, så bygger principperne på en stribe meget avancerede teknologier, som primært er udviklet til de større industrivirksomheder i Tyskland. I virkeligheden er det en kommerciel interesse fra de tyske industrileverandører, der har formået at overbevise den tyske regering og resten af verden om, at netop den type teknologi er fremtiden, siger John Johansen.
Kostbare løsninger
Han fortæller, at komplette industri 4.0-løsninger er kostbare og kræver, at virksomheder i forvejen er gearet til at implementere avanceret teknologi.
- Man skal i forvejen være opgraderet produktionsteknologisk og kunne håndtere avanceret software og komplicerede ERP-systemer. Ofte vil det også kræve en IT-infrastruktur, der understøtter trådløs kommunikation på tværs af fabrikshallerne - noget de færreste har i dag, siger professoren.
2 problemer
John Johansen peger på to problemer i en dansk kontekst.
- Vi har ikke mange industrimastodonter, der har råd til at investere i den type teknologi, og for det andet så er det de færreste danske industrivirksomheder, der har en teknologisk platform, som gør det muligt at implementere den her type teknologi. De er generationer længere bag, både teknologisk og kompetencemæssigt. Er det så oplagt at anbefale virksomheder at investere i industri 4.0? I stedet synes jeg, man skal anbefale virksomheder at gå en mere pragmatisk vej, hvor der er kæmpe potentiale for optimering, siger John Johansen.
Selverkendelse og forståelse af hvor den danske metal- og maskinindustri er rent teknologisk og kompetencemæssigt, er nødvendigt, hvis man vil undgå dyre fejlinvesteringer ifølge John Johansen.
- Vi må se realiteterne i øjnene. Jeg har talt med flere maskinleverandører, der klager over, at mange virksomheder slet ikke er up to date rent procesmæssigt. Der er så mange potentialer i at arbejde struktureret med sin eksisterende produktion. Vi behøver ikke lede efter en masse avanceret teknologi. Vi kan bruge kendte produktivitetsmetoder og få styr på vores flow, logistik og data. Bare det at få ryddet op i sit produktprogram kan give meget, i stedet for at investere i teknologi der slet ikke er udviklet til den danske industristruktur, siger John Johansen.
Professoren understreger dog, at han ikke er teknologi-forskrækket.
- Vi skal digitalisere og automatisere, hvor det giver mening og arbejde os hen mod industri 4.0. Men vi skal ikke starte der.