Lean-metoder holder Linak i Danmark
Syv år med lean i produktionen er en stor del af forklaringen på, at Linak kan fastholde sin produktion under hjemlige himmelstrøg.
Det første projekt gav et løft i produktiviteten på cirka 20 %, og derfor er der ikke noget at sige til, at virksomheden siden har holdt fast i den japanske ledelsesfilosofi:
- Med de lønomkostninger, vi har i Danmark, er vi nødt til at inddrage de timelønnede medarbejdere i andet og mere end blot at samle produkter. Vi skal have dem til at tænke i forbedringer og til selv at tage ansvar for deres arbejde. Ellers har vi ikke råd til at producere i Danmark, siger produktionsdirektør Egon Jensen til dagbladet Børsen.
Nødt til at tage de beskidte sko på
Produktionsdirektøren forklarer, at lean er blevet en livsfilosofi i hele Linak-organisationen, og det er årsagen til, at det hvert år er lykkedes at skabe nye resultater.
At mange virksomheders har haft dårlige erfaringer med lean, tilskriver Egon Jensen en fejlagtig forståelse af filosofien som et rationaliseringsprojekt, der skal spare arbejdskraft.
Nøgleordene er nemlig involvering, uddannelse og intensiv træning, for medarbejderen skal lære at tage ansvar og bruge værktøjerne:
- Lean lykkes ikke, hvis lederne har berøringsangst over for medarbejderne og ikke er nærværende der, hvor tingene sker. Som leder er man nødt til at tage de beskidte sko på og gå ud blandt medarbejderne for at støtte dem og lede dem i det arbejde, de har gang i, i stedet for at sidde og administrere på et kontor, forklarer han til Børsen.
Linaks arbejde med lean blev sidste år belønnet med Den Danske Logistikpris, og i 2006 vandt virksomheden DI’s produktivitetspris.