Børnemøbler har medvind: Vild vækst og ny fabrikshal
Tiden efter kriseudbruddet var streng for M. Schack Engel, der laver børnemøbler under varemærket Lifetime Kidsrooms.
Den sønderjyske møbelproducent med fabrik langt ude ved Tøndermarsken uden for Højer, er nu inde i god gænge, og 2016-resultatet, som blev offentliggjort i foråret, viste et nettooverskud på 2,5 millioner kroner.
Og i indeværende år er væksten stukket af. Fra en omsætningsvækst på 4 procent i 2016, arter 2017 sig til noget, der ligner 25 procent.
- Ved at vi er ude i mange lande, har vi lært at sprede risikoen, siger Keld Nielsen, medejer og en del af den daglige ledelse.
Et væsentligt marked har altid været Benelux-landene.
- De kom sent ind i krisen og kom også sent ud af den, og det gjorde ondt. Men nu er vi i mere end 30 lande.
Han anfører, at virksomhedens traditionelle markeder som Tyskland, Benelux og Schweiz har stabiliseret sig, og det har bidraget til en udvikling, hvor omsætningen hvert år vokser.
Men også Fjernøsten er blevet et rigtigt godt marked.
Det danske hjemmemarked har M. Schack Engel ikke gjort noget ud af at udvikle. Det er nærmest symbolsk, at virksomheden har placeret sig helt nede i yderhjørnet af Danmarkskortet, for blikket er stift rettet mod syd. Lifetime Kidsroom er en velbevaret hemmelighed for danske slutforbrugere, som står for mindre end én procent af omsætningen.
Medvinden på markederne har fået fabrikken til at investere i en ny produktionshal på 1350 kvadratmeter, som her og nu er under opførelse.
Der skal et helt nyt og automatiseret overfladeanlæg højne kvaliteten, lette arbejdsmiljøet med automatiske vendinger og øge farten i produktionen.
- Det gør vi, fordi det er en voldsom vækst, vi står overfor. Lige nu er vi over budgettet i regnskabsåret, og vi er også klar til at udvide med mere, hvis det fortsætter.
Overfladebehandling er netop en afgørende proces for Lifetime-produktet.
Efter en massedød i dansk møbelindustri holder M. Schack Engel fast i fyrretræ som det primære møbelmateriale. Svensk, knastfrit, fingersamlet møbelfyrretræ.
Dels er overfladebehandling en afgørende forædling af grundmaterialet. Dels bruger de fyrretræ som materiale, der fortæller noget.
- Hvis vi tager et temamøbel som en seng, der ligner en træhytte, så er det netop fyrretræet, der får det til at ligne en træhytte. Man får det ikke til at ligne, hvis det er egetræ, fortæller Keld Nielsen.