23948sdkhjf

Forsatsrude kan redde trævinduer

[i]Arkitekt og ingeniør har brugt deres viden, idealisme og sparepenge til at udvikle en praktisk og energivenlig vinduesløsning til ældre huse.[/i]
Arkitekt Anna Galster og hendes mand, akademiingeniør John Lester har udviklet en ny forsatsrude, alukob, der kan være med til at redde nogle af de ældre vinduer, som ellers er i fare for at blive udskiftet med nye termoruder. Det skriver Ingeniøren i Internetudgaven af avisen.

Forsatsruden med navnet alukob er foreløbig opsat i godt en snes ejendomme med tilsammen over 1300 vinduesrammer. Dermed håber opfinderparret at have fået så gode referencer, at der for alvor kan komme gang i produktionen. Så de også kan begynde at tjene penge på projektet, der foreløbig har kostet dem syv års fritid og omkring en million kroner – selv om de har fået støtte fra Vækstfonden og Grundejernes Investeringsfond.

Udviklingen af forsatsvinduet begyndte fordi Anna Galster ærgrede sig over, at gode kernetræsvinduer ofte blev udskiftet med nye i forbindelse med byfornyelser frem for istandsat og bevaret. Også selv om en bevarelse af de ramle vinduer på langt sigt kan betale sig – både økonomisk og energimæssigt ved at supplere med en forsatsrude, oplyser Ingeniøren.

Anna Galster søgte at finde en principløsning for en ny forsatsrude, der kunne tilfredsstille hendes æstetiske og praktiske sans. Og sammen med John Lester udviklede hun alukob, der bygger på en spinkel ramme, som kan kobles på et gammelt vindue, og som i modsætning til almindelige forsatsrammer åbnes udad, så man ikke skal rydde vindueskarmen for at lukke vinduet op.

Næste udviklingsdel skal gøre vinduet mere lønsomt at producere. Til et hus med mere end 10 vinduer koster hver alukob ramme ca. 1350 kr. plus moms eller ca. 5400 kr. for et Dannebrogsvindue. Dertil kommer eventuelle udgifter til reparation af det gamle vindue. Så alukob ligger i den dyre ende af forsatsrammer.

- For at få prisen ned må processen automatiseres, f.eks. med en selvindstillelig sav, som ikke kræver faglært arbejdskraft, forklarer John Lester, der har stået for udviklingen af måleudstyret til Ingeniøren.

Han arbejder også på at udvikle et simplere måleinstrument, hvilket er en forudsætning for, at produktionen af alukob kan øges sammen med den geografiske udbredelse. For hidtil har John Lester selv måtte foretage alle opmålingerne af de vinduer, der er blevet forsynet med alukob rammer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062