Steens i Kjellerup diskuterede med ministeren: "Systemet er for tungt!"
Det er svært, tungt og bureaukratisk at tage socialt ansvar som fabrik.
En borger kan for eksempel blive kastet frem og tilbage i årelang tid, før et fleksjob kan blive godkendt.
Det var den midtjyske møbelfabrik Steens Groups budskab til ministeren, da beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i denne uge besøgte virksomheden i Kjellerup, hvor ejeren Birger Christensen kunne vise rundt på sine 34.000 kvadratmeter.
- Vi har gennem mange år, hjulpet adskillige borgeren ind på arbejdsmarkedet. Og gør man det rigtigt, så er det en rigtig god ide – både for borgeren og os som virksomhed, fortæller Birger Christensen.
- Selvom vores produktion er meget automatiseret, så har vi en hel del jobs, der egner sig til medarbejdere, som har specielle behov. Men vi oplever tit, at det er så tungt og besværligt, at det er lige før, at vi ikke orker.
Glæde over dansk produktion
Økonomidirektør Preben Mosgaard supplerer, at der er medarbejdere, der er blevet "kastet frem og tilbage gennem 2½ år for at blive godkendt til et fleksjob". Selv om det stod klart fra start, at fleksjob var det rigtige.
Han oplever sagsbehandlingen i beskæftigelsessystemet som voldsomt tungt. Også når det gælder ansættelse med løntilskud.
- Det er jo ikke yderligere administration, som vi leder efter, når vi forsøger at udvise socialt ansvar. Et andet område som trænger til et løft er sprogundervisningen af flygtningene og indvandrerne. Mange af dem Både kan og vil arbejde, men de møder op med så dårlige sprogkundskaber, at de faktisk ikke kan begå sig på en arbejdsplads.
Troels Lund Poulsen blev vist rundt sammen med den lokale formand for Dansk Industri i området og Silkeborgs borgmester Steen Vindum (V).
Ministeren udtrykte glæde over at se, at traditionel møbelproduktion fortsat kan være en god forretning i Danmark.
Og hos Steens Group udtrykte man glæde over, at ministeren ville komme for at lytte.