Her svejser to robotter 50.000 stolestel
To store svejserobotter er livsnerven hos underleverandøren Leoka, der har bygget en stor produktion af stolestel op gennem de seneste knap 30 år. Det er kunden Howe, der producerer 40-4-stolen, som henvender sig til konference-segmentet.
Aalestrup-virksomheden er inde i en god vækst. Og det bærende element, stolestellene, der i gennemsnit bliver produceret i 35.000 styks om året, lander i år på omkring 50.000.
Indtil den første robot blev en del af produktionen i 1999, svejsede medarbejdere selv de bukkede stålstænger selv. Da Søren Møller, værkfører og medejer hos Leoka, startede i 1990, svejsede han også stellene sammen i hånden.
- Jeg har nok svejst 25.000 stole i min tid. Nu svejser robotterne på den ene side, mens man monterer på den anden siden. Der er en også lille ventetid, hvor man nå at rense det sammensvejste stolestel, fortæller Søren Møller.
Næsten en fordobling
Udviklingen har gjort, at der nu er samlet flere processer hos svejsemedarbejderne. Selvom det cirka tager den samme tid at svejse, kan medarbejderne montere det næste stel i fixturen samtidig med, at robotten er i gang. Og det har sat hastigheden op.
- Man kunne lave 125 stole om dagen, inden vi fik robotterne. Nu kan vi lave 200 pr. mand, og det ville være for dyrt at have sådan en produktion i Danmark uden robotsvejsning., siger Søren Møller, der også peger på andre fordele.
- Robotsvejsningen giver ensartethed.
Produktion røg til Kina
Men vejen fra manuel svejsning var ikke helt lige til. For når delene i fixturene skal svejses sammen, kræver det netop også ensartethed i metalemnerne. Så første udfordring var at få tolerancerne i bund.
- Vi kunne godt regne ud, at robottens omgivelser også skulle være der hver gang, og det var den helt klare udfordring. Det krævede en optimering af hele vores produktion, og det var også det, som der skete, hvilket er et plus, siger medejeren.
Da krisen kom til Danmark, rykkede meget produktion ud af de danske fabrikshaller. Det skete også for stellene til 40-4-stolen, der dog bevarede en mindre andel hos Leoka.
Kan vælge og vrage i øjeblikket
Det er dog lykkedes at få produktionen rykket tilbage til Aalestrup.
- Vi skulle et stykke ned i prisen for at kunne være med igen, og det kunne vi også. I mellemtiden søgte vi alt, hvad vi stort set kunne få for at overleve. Når det som nu begynder at gå bedre, finder man det, som ligger bedst til ens højreben, siger Søren Møller.
Og det er der, hvor Leoka er lige nu. I et marked, hvor der er flere designere, der tør at tage chancer, laver metalunderleverandøren mange forskellige ordrer lige fra designlænestole til bordben, bænke, ophæng, talerstole, knagerækker og beslag.