23948sdkhjf

Fremad - set i bakspejlet

[i]Her bringer Wood Supply ifølge aftale med TA lederen fra april måneds Træ- og Industri, skrevet af branchedirektør Lasse Jensen. På Wood Supply kan man læse alle artiklerne fra bladet ved at klikke sig ind under Nyheder fra Træets Arbejdsgiverforening.[/i]
Når man betragter træ- og møbelindustriens udvikling i de seneste år, kan man blive helt forpustet. Forandringerne skyldes både de succesfulde beslutninger og de mindre gode beslutninger eller fejltagelserne - og ikke mindst omgivelsernes foranderlighed.

Vi bruger ind i mellem udtrykket "med bagklogskabens ulidelige klarsyn så er…..". Så nemt er det nu heller ikke altid at sige, hvad man skulle have gjort, men en række tendenser kan vi godt tage ved lære af.

På virksomhedssiden er der sket en voldsom konsolidering - og produktivitetsforøgelse. Der er færre træ- og møbelvirksomheder i Danmark, men de producerer mere og bedre end tidligere.

Ser vi på institutionssiden, er der også sket en konsolidering, der er blevet færre institutioner, men ikke i samme grad som på virksomhedssiden. Der er stadig mange institutioner, der beskæftiger sig med emner, der har stærke relationer til træ- og møbelindustrien.

Nordisk Råd skulle efter sigende have fået foretaget en undersøgelse af forskningen inden for træområdet i Norden. Der er ifølge undersøgelsen (ikke publiceret) beskæftiget 500 personer - på 50 adresser!

På uddannelsesområdet falder antallet af uddannelsesaftaler til træ- og møbelindustriens lærlingeuddannelser fortsat. Der er tale om et dramatisk fald til ca. en tredjedel af niveauet fra sidst i 90'erne. Antallet af uddannelsesaftaler inden for maskinsnedkerområdet kom i 2003 lige under hundrede, men der er stadig 6 skoler, der udbyder uddannelsen i Danmark!

På designområdet er der ligeledes mange udbydere, og der kommer flere til - hvorfor?

For mig at se er der tale om en "ond" spiral. En spiral hvor iværksatte aktiviteter så at sige modarbejder de gode intentioner, der ligger bag ved dem.

Spiralen er kendetegnet ved, at det er svært at skaffe finansiering til institutionernes aktiviteter. Dette medfører, at der bliver gennemført aktiviteter i alle retninger og inden for alle emnekredse. Der er ingen, eller der er få kræfter til akkumulering eller opsamling af tilvejebragt viden, og der sker groft sagt ingen nyskabelser eller gennembrud. Dette er forklaringen på, at respekt og prestige for institutionerne falder, og så er vi tilbage igen - det er svært at skaffe finansiering eller opbakning til aktiviteterne.

Jeg tror ikke på, at vi blot kan beslutte, hvilke institutioner der skal satses på for at bryde spiralen, fordi der er så mange modsatrettede interesser.

For mig at se er en af måderne at stoppe den "onde" spiral, at træ- og møbelindustriens virksomheder involverer sig aktivt i institutionernes liv og placerer ordrer på institutionerne.

Man kan også stille spørgsmålet: Småt er godt - men hvor længe?

Den "onde" spiral gavner ingen, og hvis vi kan bryde den nedadgående spiral, har alle inden for branchen vundet.

Lad os derfor bruge vores "bakspejl" for at se, hvad der er sket - for at komme fremad!

Af Branchedirektør Lasse Jensen
Træets Arbejdsgiverforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062