23948sdkhjf

Outline Vinduer A/S har succes med varmegenvinding

Outline Vinduer A/S opnåede store varmebesparelser ved at etablere varmegenvinding på udsugningsluften fra virksomhedens maleafdeling.
Læs nedenfor artiklen fra http://www.reneprodukter.dk

Outline Vinduer A/S i Them ved Silkeborg producerer vinduer i massivt træ. Virksomheden overfladebehandler vinduerne i en maleafdeling, hvor der arbejdes i to skift. På grund af malearbejdet udsuges der store luftmængder fra maleafdelingen i produktionstiden. Den totale udsugede luftmængde er 35.000 m3/h, og da der kræves en indblæsningstemperatur på 26 °C, er det forbundet med store varmeudgifter at tilføre opvarmet erstatningsluft. Virksomheden har eget spånfyr, som leverer den krævede varme.

Løsningen

Outline Vinduer A/S besluttede, at der skulle etableres varmegenvinding på den udsugede luftmængde. Løsningen blev gennemført i forbindelse med etableringen af et nyt erstatningsluftanlæg. Den totale udsugede luftmængde føres til to selvstændige ventilationsaggregater, hvor varmevekslingen med den kolde erstatningsluft foregår i en pladevarmeveksler.

Varmevekslerne, som er resistente over for opløsningsmidler på luftbasis, har en virkningsgrad på op imod 70%, hvilket betyder, at der opnås en betydelig varmebesparelse. Den årlige varmebesparelse er beregnet til ca. 675 MWh/år. Da der er et tryktab i varmeveksleren, vil ventilatorernes elektricitetsforbrug øges en smule for at kompensere for det øgede krav til trykstigning. Den årlige besparelse for Outline Vinduer A/S er beregnet til ca. 52.000 kr./år, hvilket betyder, at projektets tilbagebetalingstid er ca. 4 år, inkl. tilskud fra energistyrelsen.

Projektet blev gennemført i sommeren 1997, og løsningen fungerer ifølge Outline Vinduer meget tilfredsstillende. Det har endnu ikke været muligt at registrere, hvor store mængder spåner der spares som følge af varmegenvindingen. Til gengæld er det konstateret, at der i dag er en forbedret varmefordeling i hallerne. Dette betyder, at der spares varme bl.a. fordi trækgenerne er reduceret.

På billedet ses de nyetablerede ventilationsaggregater, som er placeret på taget over maleafdelingen. Øvrige gevinster
Der spares en varmekapacitet på fyringsanlægget på op mod 70%. I dette tilfælde en reduktion på 320 kW.

Praktiske oplysninger
Der skal etableres et afløb fra pladevarmevekslerens bund, da udsugningsluften afgiver store mængder kondensat/vand i veksleren om vinteren.

• Pladevarmevekslere kræver ud over rengøring ingen vedligeholdelse, da de indeholder få eller slet ingen bevægelige dele.
• Hvis der i perioder ønskes indblæsning med lavere temperaturer end udsugningstemperaturen, skal veksleren udstyres med “by-pass”.
• Hvis der er syre eller andre ætsende stoffer i udsugningsluften, er det vigtigt, at veksleren vælges således, at den er resistent over for disse stoffer, da de ofte koncentreres, når udsugningsluften kondenserer.
• Ventilationsaggregaternes levetid er ca. 15 år.

Hvor er varmegenvinding relevant?
Varmegenvinding kan betale sig så godt som alle steder, hvor der udsuges betydelige luftmængder fra opvarmede rum.
• Løsningen er ofte rentabel, når der er tale om nyanlæg, hvor udsugning og indblæsning kan kombineres.
• Løsningen er især attraktiv for virksomheder, som anvender olie eller naturgas til opvarmning. Ved denne opvarmningsform vil der kunne opnås meget større besparelser, end tilfældet var for Outline Vinduer A/S, som anvender billig træbrændsel.
• Varmegenvinding kan være endnu mere relevant, hvis fyringskapaciteten er knap.

Kilde: reneprodukter.dk - en af Wood Supply’s samarbejdspartnere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063