23948sdkhjf

EU vil øge kontrol med virksomhedsbestyrelser

EU-Kommissionen arbejder med forslag til uafhængige bestyrelseskontrollanter, der skal sikre de små aktionærers interesser,herunder mod urimelige direktørlønninger. Dansk Industri er modstander af forslaget.
EU-Kommissionen er på vej med et forslag til nye retningslinjer for kontrollen med bestyrelserne. Hovedsigtet er at sikre tilliden til det europæiske aktiemarked, og det sker gennem en markant stramning at spillereglerne. Småaktionærerne skal sikres via en øget kontrol af uafhængige »directors,« der ikke blot skal overvåge bestyrelsen. De skal også i årsrapporten evaluere hvert enkelt bestyrelsesmedlems indsats. Desuden skal en særlige komite i bestyrelsen udarbejde honoreringspolitikker for ledelsen, så sager om gigantordninger undgås i fremtiden.

Forslaget havde i går sidste høringsdag, og erhvervsorganisationerne er mildt sagt rasende over det, der betegnes som utidig indblanding. Det til trods for, at der ikke er tale om et direktiv, men om anbefalinger og retningslinjer. De frygter nemlig, at anbefalingerne på kort sigt reelt vil snige sig ind ad bagdøren som egentlig lovgivning Skriver Børsen.

Dansk Industri siger i sit høringssvar, at corporate governance skal behandles på markedsniveau. Heri ligger, at det ikke er et emne som bør behandles politisk, hverken på dansk eller europæisk niveau. Stort set samme holdning har den europæiske organisation for erhvervsgrupperinger, Unice. Om det konkrete udspil med en henstilling fra Kommissionen om selskabsledelse, ledelsesaflønning og ikke mindst ansvar og afgivelse af ikke-finansiel information, siger DI-konsulent Jens Valdemar Krenchel:

»De er alle udtryk for en ambition om regulering af corporate governance på europæisk niveau. DI tager klart afstand fra dette. Da Kommissionen afgav sin Handlingsplan for selskabsretten (i 2003, red.) og corporate governance, var det en pointe, at der ikke på europæisk plan skulle ske en regulering af corporate governance. Det foreliggende kan ikke anses for andet end netop en faktisk europæisk regulering af corporate governance.«

Forslaget er udarbejdet under kommissær for det indre marked og de selskabsretslige spørgsmål, Frits Bolkestein.

Men Dansk Industri tager skarpt afstand fra Bolkesteins seneste udspil. »De foreliggende udspil, sammen med det utroligt store detaljeringsniveau i reguleringerne, få os til at få den opfattelse, at det foreliggende er et politisk motiveret farvel fra en kommissær og ikke en velgennemarbejdet europæisk regulering. Derfor vores meget klare holdning om, at man fra dansk side skal bortse fra eventuelle henstillinger fra Kommissionen. De må anses for ligegyldige og ikke sagligt begrundede,« siger Jens Valdemar Krenchel.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062