23948sdkhjf

Vinduesproducenter glæder sig over fremgang

Så meget er den samlede omsætning steget med.

Den øgede aktivitet i byggebranchen smitter af på de danske vinduesproducenter, når det gælder salg af vinduer og yderdøre.

Nye tal fra VinduesIndustrien viser, at brancheforeningens 51 medlemsvirksomheder samlet kan glæde sig over en omsætningsfremgang på 8 procent i 2017 sammenlignet med 2016.

For hjemmemarkedet er væksten på 8,9 procent, mens det gælder 5,2 procent på eksportmarkederne.

I alt har den danske vinduesbranche omsat for næsten 6,1 mia. kroner sidste år.

- Det er selvfølgelig en rar fornemmelse, fordi vi nu er tilbage på sporet og oppe på samme niveau, som da branchen toppede i 2007/2008, siger Johny H. Jensen, direktør i VinduesIndustrien.

Han fremhæver, at branchen har sendt mange nye produkter på markedet de senere år og påpeger, at tallene dengang fordelte sig på lidt andre produktgrupper.

- Men samtidigt er vi også betænkelige ved, at virksomhederne oplever udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, supplerer han og fremhæver, at det kan bremse væksten.

Forventningen er imidlertid fortsat fremgang i 2018.

- Vi forventer stadig stigning på boligsiden og i erhvervssegmentet, når det gælder nybyggeri, siger han.

Han understreger i den forbindelse, at vinduesbranchen følger den generelle udvikling og fortsætter:

- Men hvordan det kommer til at se ud på renoveringssiden er mere usikkert. Vi mener, regeringen bør udvikle incitamenter, som gør det mere interessant for boligejerne at sætte gang i energirenoveringer. Skiftende regeringer har ikke rigtig formået at sætte gang i det marked.

Potentiale for mere

- Vi mener, der er et stort potentiale her, og kigger vi på vores omkringliggende lande som Tyskland og Sverige, så har de iværksat programmer, som gør det mere interessant at udskifte.

- Vi håber, at energibesparelser i boliger får en større rolle i forhandlingerne om energiforliget, supplerer han.

Oplevelsen blandt medlemmerne er, at de almindelige udskiftninger ikke prioriteres så højt som de store projekter, fortæller han.

Også formand for VinduesIndustrien, Claus Arberg, glæder sig også over de positive takter for 2018, men advarer samtidig mod, at den øgede aktivitet på især store anlægsbyggerier betyder begyndende mangel på faglært arbejdskraft til boligbyggeriet - hvilket netop kan betyde en opbremsning på efterspørgslen på yderdøre og vinduer.

- Min fornemmelse er, at vi måske kan få endnu mere ud af opsvinget, hvis der kunne skaffes arbejdskraft til de mere almindelige byggeprojekter, som i øjeblikket ikke kan sættes i gang på grund af travlhed i erhvervs- og anlægsbyggeriet.

Trods brexit: Vækst i eksport af vinduer og yderdøre

Især i fjerde kvartal 2017 kom de udenlandske markeder op i gear, viser nye tal fra VinduesIndustrien
Både ude og hjemme har VinduesIndustriens medlemmer i 2017 oplevet vækst i salget af vinduer og yderdøre.

For eksportens vedkommende er væksten på 5,2 procent sammenlignet med 2016. Og det til trods for, at det først var i løbet af fjerde kvartal, at væksten på de udenlandske markeder for alvor kom op i gear.

Ifølge salgsdirektør i Idealcombi, Claus Winther, var det usikkerheden omkring Brexit, der kastede grus i eksportens vækstmotor i de to midterste kvartaler i 2017.

– Vi har ikke oplevet konkret at miste projekter som en direkte følge af Brexit, men vi har oplevet, at fremdriften i allerede vedtagne projekter forsvandt. Da først chokket havde fortaget sig lidt, bød fjerde kvartal så på en form for ketchupeffekt, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Det engelske marked er stort, og vi mærker en stigende efterspørgsel efter vinduer i dansk design og med en lang levetid. Selvom prisen stadig er afgørende, er valget af vinduer og døre blevet en væsentlig del af bygningers fremtidige drift og dermed totaløkonomi. Det giver en god mulighed for at differentiere sig i konkurrencen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093