Krakket køkkenfabrik skulle gøres til lækkerbisken
Designa er solgt efter en upræcis tidsplan, der er overholdt.
Da køkkenfabrikken i Kjellerup blev taget i konkursbehandling i maj 2016, skete der en rekonstruktion med det formål at sælge det nye firma, så der blev noget til køen af kreditorer.
Christian Jul Madsen, advokat i partnerhuset Kromann Reumert, sagde i maj 2016 til Midtjyllands Avis, at et salg skulle ske. Men ikke i 2016.
- Vi sælger, når Designa er tilpas »lækker« og helt fri af en dårlig historik. Jeg tror ikke, at vi sælger i år, sagde han dengang til avisen.
Jo længere tid Designa kan præstere gode salgstal og indfri sine målsætninger, desto bedre, sagde han.
Det har ledelsen med Erik Høj i spidsen arbejdet for siden rekonstruktionen, hvor Designa blev begravet og genopstod i smug. Der var ingen konkursforlydende i offentligheden, før alting allerede var afklappet og afklaret i kulissen.
Forløbet blev dengang kritiseret, fordi det viste sig, at rekonstruktionen skete i et selskab, som var stiftet 4. marts 2016 - allerede et par måneder og et par uger før konkursen.
Kritikken blev afvist med den forklaring, at det nye selskab var et skuffeselskab, som ikke var oprettet til et bestemt formål. Designa-ledelsen ville fastslå, at konkursen skete pludselig og på bankkreditttens begæring.
Især i årene efter finanskrisen udbrud byggede køkkenproducenten en gæld op, som var for tyngende til at kunne rejse sig fra i opgangstider.
Efter et forløb på halvandet år med ro og gode vibrationer omkring Designa-navnet og med vækst i omsætningen og vækst i butiksnettet, er Designa nu blevet solgt for at sikre konkursboet flest mulige penge.
Det er umiddelbart vanskeligt at øjne noget i salget for simple kreditorer.
Salgsummen kendes ikke, men i det senest offentliggjorte regnskab, skyldte Designa sine bankforbindelser i omegnen af 140 millioner kroner. Der var en negativ likviditet på 93 mio. kroner.
Rekonstruktionen, som en håndværksleverandør betegnede som usmagelig, efterlod leverandører med tab.
I den forbindelse ønskede ingen kilder, som Wood Supply talte med, at kritisere rekonstruktionen offentligt for ikke at skade leverandørforholdet.
Meldingen for en slukket mikrofon lød, at de klemte leverandører accepterede løsningen, fordi alternativet ville være, at der ikke længere ville være en kunde, som hed Designa.
Det hjalp plausibelvis på leverandørnes velvilje, at det gældstyngede Designa i en turnaroundfase siden Erik Højs tiltrædelse i august 2014 viste forbedringer på en plaget bundlinje.
Erik Høj lykkedes også med at øge Designas markedsandel fra 2,8 til 6,5 procent på ét år.
Wood Supply har siden salgets offentliggørelse forgæves forsøgt at få en kommentar fra Erik Høj, der er adm. direktør hos Designa og fra advokat Christian Jul Madsen, der er kurator i sagen.