23948sdkhjf

Nye brandbestemmelser

Lederen i junimåneds udgave af Træ og Industri beskæftiger sig med de nye brandbestemmelser der er trådt i kraft på 1. juni 2004. Det skulle give nye udviklingsmuligheder for byggeriet, uden at brandsikkerheden sættes over styr.
Kilde: Træ og Industri, Juni 2004.

Set ud fra en brandteknisk synsvinkel er der både på europæisk og på nordisk plan samt lokalt dansk plan overordentlig store forskelle på, hvordan træ opfattes som byggemateriale.

Det er tilsyneladende ikke kun et spørgsmål om, at smag og behag ind imellem er forskellig. Det drejer sig også om forskellige bygningsreglementer i landene, og at brandtilsyn og beredskabskrav i Danmark er overladt til de lokale beredskabsmyndigheder.

I Sverige og Norge kan man bygge med en stor andel af træ i boliger både til indvendig og udvendig beklædning samt til trapper.

I disse to lande kan man samtidig bygge så højt, man vil og har dermed mulighederne for at udnytte træets konstruktionsmæssige egenskaber optimalt. Der er så andre krav til eksempelvis boligsprinkling og imprægnering. Forhold som vi er langt fra i Danmark.

I Danmark er der endog kommuner, som end ikke tillader opførelse af huse i træ, fordi opførelse af træhuse opfattelse som lavstatus byggeri eller kun egnet til sommerhuse. Hvert fjerde parcelhus, der opføres i Danmark i dag, er et træhus, så forbrugerne har på trods af fordommene sympati for at bygge i træ.

Det er ærgerligt man må se på, at de muligheder, materialet giver, ikke bliver udnyttet fuldt ud og tilmed er udsat for uens myndighedsbehandling.

Men vi er forhåbentlig på vej, idet nye brandbestemmelser er trådt i kraft pr. 1. juni 2004. Det skulle give nye udviklingsmuligheder for byggeriet, uden at brandsikkerheden sættes over styr.

De nye regler betyder, at der ikke længere skal udføres brandsikring på én bestemt måde og efter detaljerede krav. Der bliver større frihed til selv at afgøre, hvordan brandsikring skal ske mod at dokumentere, at sikkerheden er i top.

Eksempelvis kan brug af et boligsprinkleranlæg være et alternativ til de nuværende krav om en vis brandsikkerhed af væggen mellem to lejligheder.

Til brug for at dokumentere, at byggeriet er brandsikkert, kan der for eksempel benyttes en eksempelsamling, der indeholder eksempler på specifikke krav til udførelse og indretning af byggeri, således at det nødvendige sikkerhedsniveau er opfyldt. Dokumentationen kan også ske på grundlag af en brandteknisk dimensionering.

Det må forventes, at byggeriets leverandører bliver mødt med forstærkede krav om dokumentation for materialernes egenskaber som konsekvens af ændringerne, og det vil give anledning til usikkerhed blandt rådgivere og byggemyndigheder.

Man kan frygte, at der kommer vidt forskellige løsninger alt afhængig af, hvor man bor i landet, og hvorledes de lokale brandmyndigheder tolker dokumentationen.

Det er dog mit håb, at vi i Danmark inden for kort tid kommer til at se nye store sammenhængende byggerier i træ i flere etager, hvor der anvendes store mængder af træ både ude og inde. Der findes talrige eksempler fra Østrig, Schweiz og Tyskland, hvor man ikke holder sig tilbage fra at udnytte træets unikke egenskaber.

Lad os bruge de nye bygningsbestemmelser som anledning og lejlighed til at bruge meget mere af det »grønne guld«.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094