23948sdkhjf

Nu kan man også svanemærke bygningsrenoveringer

Mange bygningsejere, almene boligselskaber og kommuner står overfor at skulle renovere en stor del af deres bygningsmasse i løbet af de kommende år.

Og skulle de ønske det, vil der fremover være mulighed for at anvende Svanemærket.

- Byggebranchen spiller en essentiel rolle i forhold til at sikre en bæredygtig fremtid, og renovering udgør en stadig stigende opgave for branchen. Derfor har det været oplagt for Nordisk Miljømærkning at udvikle kriterier for renovering, som sikrer, at renoveringen lever op til skrappe miljøkrav, siger direktør Martin Fabiansen fra Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.

For at svanemærke en renovering stiller Miljømærkning Danmark blandt andet krav om, at der sker en grundig miljøkortlægning af bygningen og har fokus på genanvendelse af byggematerialer, korrekt håndtering af farligt affald samt et godt indeklima i den renoverede bygning.

- Svanemærket kræver en mere omfattende tilstandsanalyse og miljøkortlægning, end man normalt ser ved renoveringer. For eksempel kræver Svanemærket en kemisk analyse af flere stoffer end almindelige miljøkortlægninger gør. Samtidig er grænseværdierne for uønskede stoffer lavere end myndighedernes krav. For at begrænse brugen af ressourcer skal der ligeledes udarbejdes en plan for bevaring og genbrug af bygningsdele og -materialer, fortæller Martin Fabiansen.

Bygger på erfaringer fra nybyggeri
Det har i mange år været muligt at svanemærke nybyggeri, og der findes i dag mere end 4.000 svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden – og mere end 7.000 nye er på vej. Netop erfaringerne med at svanemærke huse, lejligheder, skoler og daginstitutioner ligger til grund for udviklingen af kriterierne for renovering.

- Svanemærket vil gerne være med til at fremme cirkulær økonomi. Derfor er der til både nybyggeri og renovering krav om, at der bliver udarbejdet en digital logbog over, hvilke materialer og kemiske produkter der bliver brugt, og hvor de er placeret i byggeriet. Dette øger muligheden for genanvendelse – og dermed mindre ressourceforbrug og mindre affaldsmængder, siger Martin Fabiansen.

Parcelhuse, rækkehuse, lejligheder, fritidshuse, skoler, daginstitutioner samt kontorbygninger kan opnå en svanemærket renovering, hvis omfanget af renoveringen (eksklusiv nedrivning) udgør mindst 25 procent af bygningens værdi (eksklusiv grundværdi), eller hvis renoveringen omfatter 25 procent af klimaskallens ydre.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094