Betragtninger om udflytning
Udflytning af produktionsvirksomheder er et varmt emne. Produktionsomkostningerne skal sænkes, hvis danske virksomheder fortsat skal være konkurrencedygtige. Der findes to muligheder for lavtlønsproduktion; outsourcing og egenetablering.
Outsourcing betyder, at man lader en anden virksomhed fremstille sine produkter. Det er sædvanligvis de simple processer, der outsources, så virksomheden kan koncentrere sig om sine kernekompetencer. Outsourcing er en god måde at skære ned på omkostningerne, uden at skulle foretage store investeringer.
Faren består i, at man risikerer at miste sin knowhow, når produktionen ligger hos en underleverandør 1000 km væk. Når man vurderer outsourcing skal man udover prisen også huske den tid og de penge, man bruger på at forberede og kontrollere produktionen.
Egenetablering
Hvis en virksomhed etablerer egen produktion i et lavtlønsområde, er der tale om en investering. Man bygger en fabrik op på samme måde som man har gjort i Danmark – bare meget hurtigere.
Fordelene ved egenproduktion er mange. Udover de simple processer vil man også kunne udflytte de kerneprocesser, der er for vigtige til, at man vil lægge dem i hænderne på en underleverandør. Besparelserne er således langt større end ved outsourcing, men det kræver at der investeres i nye produktionsfaciliteter.
Hvor får man succes?
For mange virksomheder er Asien det rigtige valg, hvis man producerer til lager og arbejder med lange serier. Lønningerne er ultra-lave, men den lange transporttid til Europa gør, at ikke alle varer egner sig til at blive fremstillet i f.eks. Kina.
De nye EU-lande har længe tiltrukket mange danske etableringer. Op til indtrædelsen i EU har lønstigningerne dog taget fart, og i fremtiden vil besparelsespotentialet være begrænset. De nye EU-lande er til gengæld gode at outsource til. Lovgivningen følger EU-standarder, og erhvervsklimaet er blevet nemmere at begå sig i.
EU har med udvidelsen fået nye grænselande. Disse lande, heriblandt Ukraine, har Europas laveste lønninger - næsten på niveau med Kina. Det er derfor muligt at opnå endog meget store besparelser. De nye grænselande er dog fortsat meget komplekse at gøre forretning i, og outsourcing kan derfor ikke anbefales her.
Ukraine er derimod velegnet til egenetableringer. Arbejdskraften er højt kvalificeret, og færdigvarer kan fragtes hjem på få dage. Dansk ejerskab og ledelse kan sikre en lige så høj produktivitet som hjemme i Danmark.
Yderligere oplysninger kan fås hos:
Christian Broberg Christensen
www.mafcon.dk