23948sdkhjf

Massive trægulve er uundværlige i sportshallen

Sportsentusiaster går glip af trægulves særligt gode egenskaber, når de populære vinyl- eller gummigulve vinder pladsen i sportshallen.

Badmintonspillere springer rundt på banen, basketballspillere glider hen ad gulvet og skoleelever opfører årets store gymnastikopvisning.

Alle jokker de rundt på det samme: Et sportsgulv i deres lokale hal.

For de fleste går det sikkert ubemærket hen, hvad gulvet er lavet af. For andre er det altafgørende. Det fortæller Carsten Chabert, administrerende direktør hos gulvproducenten Junckers:

- Trægulvene kan noget særligt, som nogle sportsgrene slet ikke kan undvære. Der er heldigvis stadig nogen, der er fan af trægulve, siger han til Wood Supply. 

Det siger han til trods for, at den helt store megatrend inden for sportsgulve er vinyl- og gummigulve, som lige nu erobrer en større og større andel af markedet. Alligevel må man ikke glemme trægulvene, mener direktøren.

Bedre performance med trægulve
Vinyl- og gummigulvene er lette at vaske, og det er blandt andet derfor, at man verden over viser stor interesse for særligt de farvede gummigulve.

Gulvene kræver nemlig ikke meget andet end sæbe og vand for at kunne fjerne selv de mest stridslystne pletter. Til gengæld har de ikke de egenskaber, som trægulvene kan prale af: Det massive trægulv sikrer en langt bedre performance i kampens hede.

Særligt indenfor sportsgrene som basketball er trægulve en nødvendighed. Det fortæller Rasmus Winkel, direktør i Danmarks Basketball Forbund:

- Det er et ufravigeligt krav, at vores gulve skal være af træ. Det er kun i meget få tilfælde i de laveste rækker, at nogen desværre spiller på andet end trægulve, siger han.

Han forklarer, at trægulves glatte overfalder er afgørende for sportsgrenen:

- Spillerne kaster sig jo hele tiden ned på gulvet. Derfor skal man gerne kunne glide hen ad banen, siger han.

Samtidig skaber gulvene de rette vilkår for at få bolden til at drible. Desuden giver gulvet det rette afsæt til et hop, og stødene i knæene er mindre end hos vinyl- og gummigulve.

Det er derfor heller ikke en tilfældighed, at Junckers i 2017 leverede gulvene til EM i basket.

- Drengene i sådan en turnering spiller jo basket fire timer om dagen. De kan sagtens mærke, om det er et gulv de kan lide eller ej, siger Carsten Chabert.

Et æstetisk udtryk
Det er ikke kun med den fysiske performance, at trægulvene gør sig bemærket. Også visuelt har gulvene en styrke.

Særligt mange arkitekter og designere foretrækker de klassiske trægulve, når der skal vælges gulv til et nyt sportsprojekt.

Det gælder blandt andet arkitekten Bjarke Ingels, der har tegnet hallen på Gammel Hellerup Gymnasium. 

Her valgte han et af Junckers massive trægulve.

- Mange kan godt lide, at træet er lyst. Det gør det mere lækkert at se på, siger Carsten Chabert og henviser til de klassiske bøge- og ahorngulve som mange kender fra skolehallerne rundt i landet.

Tre typer sportsgulve 

Fladeelastiske sportsgulve, hvor en større del af gulvet giver efter over for belastning. Gulvet har også en god elasticitet og stødabsorberingsevne. Gulvene laves typisk af træ, vinyl eller linoleum og lever op til langt de fleste krav langt de fleste aktivteter.

Punktelastiske sportsgulve, der kun giver efter netop under belastningspunktet. Normalvis er gulvet bygget af blød vinyl eller gummi på beton. Det har begrænsede anvendelsesmuligheder og er stort set uegnet til boldspil.

Kombielastiske sportsgulve, som har nogenlunde samme egenskaber som de punktelastiske gulve. Dermed har de også de samme begrænsninger.

Kilde: Gulvfakta.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141