Møbelbranchen giver håndsrækning til offentlige indkøbere
E ny guide om tekniske krav til møbler skal hjælpe det offentlige til bedre og billigere møbelkøb. Målet er at lette producenternes arbejde med dokumentation.
Men ofte sker indkøbene ud fra meget uensartede krav til møblernes sikkerhed, kvalitet, funktion og holdbarhed.
Det medfører, at møbelproducenterne skal bruge unødige ressourcer til løbende at fremskaffe den krævede dokumentation, hvilket er med til at fordyre møblerne og dermed øge de offentlige udgifter.
Misforståelser og unødig dokumentation skal undgås
Faktisk burde det ikke forholde sig sådan, da der på langt de fleste produkter findes europæiske standarder, som specificerer krav til møbler til forskellige anvendelsesformål på kontorer, i uddannelsesinstitutioner og andre offentlige brugsområder.
Hvis møbelproducenten én gang for alle kan dokumentere, at hans produkter lever op til en relevant standard – fx med en prøvningsrapport fra et anerkendt testlaboratorium – er det ikke nødvendigt at udarbejde ny dokumentation hver gang.
- Problemet er imidlertid, at mange offentlige indkøbere enten ikke kender indholdet i disse standarder eller er usikre på, hvordan de skal fortolkes og anvendes i udbudsmateriale og indkøbsaftaler, siger teknisk rådgiver for møbelindustrien, Kjeld Bülow.
- Derfor giver møbelbranchen indkøberne en håndsrækning i form af en netop udarbejdet guide, der viser, hvordan kravene kan formuleres enkelt og entydigt, så både misforståelser og unødvendigt dokumentationsarbejde undgås – uanset om man er dansk eller udenlandsk leverandør, fortsætter han.
Spred kendskabet
Bag initiativet står Møbel+Interiør Brancheforeningen, Træets Arbejdsgivere (TA) samt kvalitetsorganisationen Dansk Møbelkontrol.
Kjeld Bülow har som uvildig brancheekspert stået for selve udarbejdelsen af guiden, der har fået titlen ”Tekniske krav til møbler til kontor, uddannelsesinstitutioner og det øvrige kontraktmarked”.
- I den kommende tid vil vi fra møbelbranchens side mødes med relevante nøglepersoner i de offentlige indkøbsorganisationer som SKI og Økonomistyrelsen for at præsentere guiden, og samtidig opfordrer vi møbelvirksomhederne til at udbrede kendskabet til guiden til deres kunder i det offentlige, siger Kjeld Bülow.
Han tilføjer, at også møbelproducenter og leverandører til møbelindustrien vil kunne have stor nytte af guidens anvisninger.
Læs guiden på TAs hjemmeside (åbner som pdf)