23948sdkhjf

Tysk innovationspris til dansk facadearkitektur

I en pressemeddelelse fra Fiberline Composites A/S berettes der om, at Fiberline Composites har fået tysk arkitektur-hæder for et facadesystem, der kombinerer egenskaberne fra glas og komposit.
Prisen gives, fordi facaden har hidtil uset store glasflader med næsten usynlige samlinger

En jury nedsat af det tyske arkitekturtidsskrift AIT uddelte den 17. januar ”Innovationspreis Architektur und Bauwesen” til profilproducenten Fiberline Composites, der i samarbejde med de danske arkitekter Schmidt, Hammer og Lassen har udviklet et nyt facadesystem, der kendetegnes ved store selvbærende glasflader og elegante karme i komposit.

Prisen blev uddelt på Europas største byggemesse BAU München 2005, hvor den danske virksomhed udstillede en 8 meter høj transparent facade, der med sin store spændvidde kun har kunnet realiseres ved at kombinere glas med moderne komposit-materialer. Den gigantiske facade er med i et arkitektforslag til et nyt idræts- og aktivitetscenter i Birkerød.

Facadesystem til moderne arkitektur
Den nye facade kan anvendes på mange forskellige måder i moderne arkitektur, fremhæver technical solutions manager Lars Petersen fra Kolding-virksomheden Fiberline Composites, der er leverandør af profiler til europæiske facade- og vinduesproducenter.

”For arkitekten er det af betydning, at man med det nye facadeelement opnår en ubrudt flade, hvor glaskanterne set udefra støder op mod hinanden. Set indefra får man et slankt udtryk, hvor synet ikke brydes af kraftige rammer eller stolper. Profilerne er smalle, og da de samtidig er translucente, lader karmene lyset trænge igennem og virker dermed optisk endnu slankere,” siger Lars Petersen.

Kombinationen af glas og komposit gør det muligt at lave enkle og æstetisk flotte facadeløsninger med et lyst og let udtryk (illustration: Schmidt, Hammer og Lassen)[/b]Testet på tysk universitet[/b]
Det nye facadesystem er testet gennem flere år hos professor Dipl.-Ing. Jan Knippers fra Universitetet i Stuttgart, hvor kombinationen af glas og komposit er et centralt forskningsområde.

”Ideen er den, at termoruden og kompositrammen hjælper hinanden. Termoruden limes direkte på vinduesrammen, der er udført i komposit, og på den måde får man en samvirkning af glas og ramme, der bliver til et samlet styrkeelement. Derfor kan man lave store ruder med ekstremt slanke karmprofiler,” siger Jan Knippers.

”Varmeledningsevnen for komposit er mange gange lavere end det for eksempel er tilfældet med aluminium. Det betyder også, at rammerne ikke danner kuldebroer og kondensvand på samme måde som materialer, der leder kulde,” oplyser Jan Knippers.


Yderligere spørgsmål hos:
Technical solutions manager Lars Petersen, Fiberline Composites,
telefon 70 13 77 13

Professor Dipl.-Ing. Jan Knippers, Universität Stuttgart,
telefon 00 49 7 11 121 3280

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062