23948sdkhjf

Nordjysk producent har bidraget til allerede verdensberømt BIG-byggeri

I går blev det allerede verdensberømte byggeri The Twist indviet i Norge af dronning Sonja. Det er kåret som et af verdens flotteste byggerier i 2019, og skal huse Kistefos Museum, der ligger en time nord for Oslo.

Nordisk Elementbyg fra Aalbæk i Vendsyssel har leveret 250 kubikmeter trælister til byggeriet, det skriver virksomheden i en pressemeddelelse. 

Bygningen er tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG), som havde besluttet, at der skulle benyttes træ til visse indendørs elementer, heriblandt store flader sammensat af lister fra bæredygtigt grantræ.

En af vores særlige kompetencer
- Fordi BIG havde besluttet det skulle være træ indenfor, så kom vi i spil, da det er en af vores særlige kompetencer. Som mindre virksomhed kan vi lettere omstille produktionen, og det bliver mere og mere efterspurgt at bygge i bæredygtige træelementer, siger Per Gajhede, der er ejer af Nordisk Elementbyg. 

Træet er mærket af bæredygtighedscertificeringen PEFC og er transporteret fra de nordsvenske skove til Aalbæk. Opgaven begyndte med, at de solide stammer skulle skæres til pindebrænde, blandt andet fordi en del af bygningen har en snoet bro, der fører over floden Randselva.

- Man kan godt kalde det at bygge et hus af tændstikker. Vi har skåret granerne op til fire gange otte centimeter, fordi de skulle bruges i den buede konstruktion, fortæller Per Gajhede.

Mange tusind lister
Det var ifølge Per Gajhede vigtigt, at bygningen blev brandimprægneret, da det er en offentlig bygning og denne metode er en specialitet for virksomheden i Aalbæk. 

Sammen med tolv tømrere har Per Gajhede selv været i Norge i fire måneder for at montere de mange tusind lister, der tilsammen udgør vægge og lofter i den snoede bygning. Han er, ifølge pressemeddelelsen, stolt over at have været med i tilblivelsen af den prisvindende bygning, der blev kåret af medievirksomheden Bloomberg.   

- Der er ingen tvivl om, at når man har været med til sådan noget som det her, så får man en ekstraordinær oplevelse og opmærksomhed for den opgave man har leveret. Vi har fx også været med til at bygge Korsbæk by på Bakken, og det kan vi mærke. Der kommer flere opgaver af det. Men det betyder også noget, at det er bæredygtigt træ vi bruger, slutter Per Gajhede.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141