Træ kan bekæmpe antiresistente bakterier
I et nyt studie har forskere undersøgt sundhedseffekterne af fyr og gran. Det viser sig, at træ virker antibakterielt, og ligefrem har effekt på nogle af de rigtig grimme bakterier. Det skriver træ.dk.
Det er ikke nogen ualmindelig påstand, at træbyggeri kan være godt for sundheden. Indtil videre har påstanden dog langt hen ad vejen været uunderbygget, men nu har finske forskere fra Aalto Universitet undersøgt sammenhængen mellem træ og sundhed med fokus på træets mikrobiologiske egenskaber.
Tidligere undersøgelser af eksempelvis skærebrætter har før identificeret visse træarters antibakterielle egenskaber, men den underliggende årsag til disse egenskaber har man ikke kendt før nu.
En effektiv fyr
I den nye undersøgelse sammenlignede forskerne træoverflader af fyr og gran med glas, som er en neutral overflade, der ikke påvirker bakteriers levetid.
Træarterne i sammenligningen var fyr og gran, og overflade- og kernetræ blev undersøgt hver for sig. Og det viste sig, at bakterierne døde hurtigere på træprøverne end på glasoverfladen, skriver træ.dk.
Varmebehandlede man træet eller fjernede nogle af træets organiske stoffer, blev den antibakterielle virkning reduceret men uden at forsvinde helt. Fyr havde næsten uden undtagelse mere af en antibakteriel virkning end gran.
Det kan ifølge forskerne forklares med de højere koncentrationer af organiske stoffer i fyrretræ. De organiske stoffers sammensætninger kan forklare de antibakterielle egenskaber ved træ, og de viste sig endda at være effektive på hospitalsbakterier som MRSA og VRE.
Der blev ikke fundet noget enkelt stof i de organiske forbindelser, der kan forklare deres antibakterielle egenskaber. Tværtimod synes de forskellige tests at vise, at den rette kombination af forskellige stoffer ligger til grund for træets antibakterielle egenskaber.