Plastrester gik op i røg: Nu bruger Out-sider affald til møbler
Regnskabet er til at forstå, når out-sider nu lancerer de første svanemærkede udemøbler i genbrugsplast. Det er nemlig virksomhedens eget overskud i produktionen og internt spild, der ender som nye møbler produceret af plastaffald, der tidligere røg direkte til forbrænding.
Og ikke nok med det: Med i ligningen hører også en lang række plastposer, som råvarerne oprindeligt er leveret i. Det vil sige, at plastposerne omkring de granulat-batches, der sendes fra leverandøren i Italien til Danmark, også indgår i produktionen af de nye genbrugsmøbler.
Det fortæller Out-sider til Wood Supply.
- Møblerne er produceret af plastrester fra hele produktionen hos Dansk Rotations Plastic i Kalvehave. 85 procent af møblerne består af plastrester, mens de resterende 15 procent stammer fra plastposerne, siger partner og marketingsansvarlig Alice Vinkel.
- Vi starter med os selv
De svanemærkede møbler er produceret af 100 procent genbrugt polyethylen. Det betyder, at fejlproduktioner, opstartsrester og gamle produkter bliver genbrugt i den nye produktion, i stedet for at blive sendt til udlandet for at blive afbrændt. De sidste 15 procent kommer fra polyethylen-poser, der kværnes og smeltes sammen med det øvrige materiale, hvilket giver et farvespil.
Produkterne er alle certificeret med det officielle, nordiske miljømærke, Svanemærket.
- Vi tror på, at det er vigtigt at starte med sig selv. I stedet for CSR-initiativer, der ser godt ud på hjemmesiden, har vi gjort vores kerneprodukt hundrede procent bæredygtigt. Og så gør det jo heller ikke noget, at møblerne er smukke at se på, siger Ib Mogensen, der er administrerende direktør i Out-sider.
Miljømærkning Danmark deler begejstringen for den nye serie af produkter fra out-sider:
- Det er en god nyhed, at Out-sider har valgt at få certificeret en række af deres udemøbler med Svanemærket. Deres produkter har en spændende funktion ved både at være møbler og legeredskaber, og så har de samtidig en spændende historie ved udelukkende at være fremstillet af genbrugsplast, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.
Fremtiden bygges på bæredygtige løsninger
Den nye serie af svanemærkede produkter understreger Out-siders ønske om at bidrage til en bæredygtig udvikling.
- Vi har alle et ansvar for at gøre verden til et mere bæredygtigt sted. Med de nye 100 pct. genbrugsprodukter tager vi en del af ansvaret og skaber en mere bæredygtig udvikling. For os giver det god mening at starte her, og vi håber selvfølgelig, at resten af branchen følger trop, siger Ib Mogensen.
Det er sund fornuft at forberede sine produkter på en fremtid med større fokus på bæredygtighed. Fornyet fokus betyder også, at efterspørgslen ændrer sig i disse år. Ifølge Miljømærkning Danmark stiller flere offentlige indkøbere krav om miljømærkerne i udbud – og flere har en politik for miljømærkede indkøb.
- Mange kommuner efterspørger i stigende grad miljømærkede produkter, ligesom vi også oplever en stigende interesse for svanemærkede byggerier, siger Martin Fabiansen og fortsætter: - Derfor tror jeg også, at out-sider vil opleve det som en styrke at kunne tilbyde svanemærkede udemøbler, når der skal opføres udearealer til for eksempel daginstitutioner, boligforeninger eller i byens parker.
Svanemærkningen omfatter alle out-siders produkter i Loop-familien: Loop, Loop Arc, Loop Cone, Loop Corner, Loop Line og Loop Up samt HopOp og HopOp500.
For at blive certificeret med Svanemærket kræver det, at: · Udemøblernes primære materialer lever op til skrappe miljøkrav. Det betyder, at de enten er fremstillet af lovligt og sporbart træ, hvoraf en andel kommer fra certificeret bæredygtigt skovbrug – eller af en vis andel genanvendte plast- eller metalråvarer. Samtidig kan enkeltdele af metal og plast genanvendes · Udemøblerne lever op til skrappe kemikaliekrav · Udemøblerne er testet i forhold til sikkerhed, styrke og stabilitet |