Kæmpe træbyggeri på Amager får ekstraregning på op til 300 millioner
Byggeplaner ved Vejlands Kvarter på Amager Fælled kommer med langt større ekstraomkostninger end hidtil ventet.
Byggegrunden, hvor omkring 2.000 træboliger skal opføres, er nemlig så forurenet, at oprensningen vil beløbe sig til mellem 250 og 300 mio. kr. i ekstraomkostninger.
Det er op mod 230 mio. kr. mere end først antaget. Det fremgår af notater fra By & Havn og Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.
- Vi har haft en konsulentundersøgelse af jordbundsforholdene derude, og det er rigtigt nok, at der i forhold til ren jord er en større ekstraudgift, som vi selvfølgelig tager stilling til sammen med vores samarbejdspartnere, bekræfter Michael Soetmann, der er udviklings- og salgsdirektør i By & Havn, over for TV 2 Lorry.
Op til budgetaftalen for 2019 havde udviklingsselskabet By & Havn, der står for byudviklingen på blandt andet Amager Fælled, selv estimeret de ekstraordinære udgifter til håndtering af den forurenede grund til at være 70 mio. kr. – altså mellem 180 og 230 mio. kr. lavere, end det senere skulle vise sig.
Det var derfor med denne forudsætning, politikerne på Rådhuset i København vedtog de kommunale budgetter i efteråret 2018.
Regner ikke med at det vil få betydning
Her blev Vejlands Kvarter sammen med to andre omdiskuterede byggefelter – Stejlepladsen i Sydhavnen og Selinevej på Kalvebod Fælled – udvalgt til byudvikling. Planen er, at dette skal indbringe de 1,9 mia. kr., kommunen skylder for Metrobyggeriet.
- Det er ganske rigtigt en fordyrelse for os, men vi har jo en udligningsperiode på ti år for alle tre byggefelter, hvor det går op og ned. I forhold til de 1,9 mia. kr., så regner vi på nuværende tidspunkt ikke med, at det vil få betydning. Hullet fra fordyrelsen her kan vi lappe andre steder, siger Michael Soetmann.
Hvordan det helt konkret skal lappes, kan han ikke gå i detaljer med, før en endelig vurdering af jordbundsforureningens betydning for profitten foreligger. Men Soetmann understreger, at dette ikke bliver ved hjælp af flere eller dyrere boliger.
En ordentlig dynge ren jord skal fyldes oven på
Indledende miljøundersøgelser i foråret 2019 konstaterede flere forureningsstoffer og metan under det jordlag, der for ti år siden blev lagt ud på grunden. Derfor er By & Havn og PensionDanmark, som er bygherre på det kommende byggeri, nødt til skærme mod kontakt med forureningen.
Af notatet fra By & Havn fremgår det blandt andet, at byggeri skal funderes på pæle, mens en ordentlig dynge ren jord skal fyldes oven på grunden, hvorigennem vandrør og el skal ledes igennem.
Desuden er der en risiko for, at metangas fra lossepladsfyldet kan stige op. Derfor skal der etableres ventilationssystemer under bygninger og veje for at sikre udluftning. Disse systemer skal suppleres med en ekstra sikring i form af en miljømembran, der placeres under gulvkonstruktionerne.
Ifølge By & Havn er alt dette kendte og velafprøvede løsninger. Men de er dyre.
S: Ingen grund til indgreb
Før der foreligger en endelig vurdering af, hvad ekstraomkostningerne betyder for Vejlands Kvarter, ser Borgerrepræsentationens største parti, Socialdemokratiet, ingen grund til at tale om potentielle indgreb mod byggeriet.
Gruppeformand Lars Weiss hæfter sig ved, at By & Havn – der er 95 procent ejet af Københavns Kommune – ikke har rettet henvendelse de politiske udvalg angående potentielle problemer ved byggeriet.
- Skrækscenariet for os vil være, hvis fordyrelsen betyder, at der skal bygges flere eller dyrere boliger. Men jeg går stærkt ud fra, at By & Havn i så fald ville have rettet henvendelse til os og redegjort for problemerne, siger Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokratiet.