23948sdkhjf

Ny aftale stopper kommerciel træfældning i 32 danske skove

Partier er enige om, at øge antallet af urørte skove med et areal svarende til størrelsen på Fanø.

Artiklen er opdateret kl. 13:56 med tilføjelsen af sidste afsnit om mængden af dødt ved i danske skove.

Det er slut med kommerciel træfældning i de 32 skove i Danmark, som er udpeget til urørte skove.

Det er et af hovedpunkterne i en aftale, som regeringen og aftalepartierne bag finansloven er blevet enige om.

Med aftalen fordeler partier de 20 millioner kroner, der øremærket til urørte skove på finansloven 2020.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Som en del af aftalen skal der desuden udlægges ny urørt skov i statens skove på minimum 6000 hektar - et areal svarende til størrelsen på Fanø.

- Vi står midt i en naturkrise, og der er brug for mere urørt skov og vild natur på naturens præmisser, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

- Vi er ikke i mål med at få stoppet naturkrisen endnu, men det er et stort grønt skridt i den rigtige retning.

Før den nye aftale kom i hus, ville de 10.200 hektar, som den tidligere regering har udpeget til urørt skov, først være helt fri for træfældning i 2066.

Men det fremrykkes nu til at træde i kraft allerede i år.

I løbet af året vil det desuden blive besluttet, hvilke nye områder der skal udpeges til ekstra urørt skov.

Indtil de nye områder er blevet udpeget, må der ikke fældes træer i de skove, der kan komme i betragtning til den nye udpegning.

Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over den nye aftale, siger præsident Maria Reumert Gjerding.

- Størstedelen af vores truede arter hører til i skovene. Det er rigtig godt, at vi nu får skabt mere vild skovnatur, som er et af de vigtigste tiltag der skal til, for at bremse tilbagegangen af dyr og planter, siger hun.

Socialdemokratiet satte det under valgkampen som mål at sikre 75.000 hektar urørt skov. Men med den nye plan vil der blot være omkring 16.200 hektar, påpeger Maria Reumert Gjerding.

- Jeg er glad for, at der endelig kommer gang i realiseringen af valgløftet om at sikre 75.000 hektar urørt skov i Danmark. Men der er stadig meget lang vej igen, før vi er i mål, siger hun.

Også WWF Verdensnaturfonden mener, at aftalen er et "lille men godt skridt i den rigtige retning". Men der mangler håndfast lovgivning bag aftalen, lyder kritikken.

- Udlægningen af områder til urørt statsskov har potentialet til at blive en af de vigtigste danske naturbeskyttelsesindsatser i nyere tid. Derfor bør regeringen følge op på aftalen med decideret lovgivning, siger seniorbiolog Thor Hjarsen.

I efteråret viste en rapport fra Københavns Universitet, at naturtilstanden i de danske skove var i dramatisk tilbagegang.

Her lød det blandt andet, at mængden af dødt ved, som er vigtig for skovenes økosystem, med 3,4 kubikmeter dødt træ pr hektar var på det laveste niveau i 15 år, samt at mængden var for nedadgående. I marts i år blev Skovstatistikken imidlertid opdateret, da det viste sig, at der var fundet fejl i opgørelsen af dødt træ i skovene. I den nye udgave fremgår det, at der er 6,1 kubikmeter dødt træ per hektar i en gennemsnitlig dansk skov, og at tallet er stigende, oplyser Miljø- og fødevarestyrelsen på sin hjemmeside

/ritzau/

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063