Tropisk træ med god samvittighed: Flere FSC-skove i Congo
Artiklen er redigeret d. 17. juni kl. 15:10. Det fremgik tidligere, at det drejede sig om skovplantning i den Demokratiske Republik Congo. Det er retteligt Republikken Congo, der ligger nordvest for den Demokratiske Republik Congo. Wood Supply beklager fejlen.
Med certificeringen af endnu et congolesisk skovområde findes der nu hele 2,9 mio. hektar FSC-certificeret skov i det vestafrikanske land. Det kan få betydning for brugen af tropisk træ herhjemme, vurderer FSC Danmark.
Tidligere i år blev endnu et skovområde i Republikken Congo FSC-certificeret. Det nye område, som bestyres af CIB-Olam, er omtrent på størrelse med det danske skovareal med 650.000 hektar, og dermed er hele 2,9 millioner hektar tropisk skov nu FSC-certificerede i landet.
– Certificeringen er et vigtig tegn på en bæredygtig skovudvikling i Congo-bassinet. I det nye område er der dokumenteret mere end 290 træarter og 33 pattedyrsarter, og disse vil ud fra FSC’s principper om ansvarlig skovdrift blive særligt beskyttet, fortæller FSC Danmark i en pressemeddelelse.
Tropisk og bæredygtigt?
Tropisk træ har traditionelt været udskældt, men ifølge FSC Danmark er den nye congolesiske certificering en god anledning til at sætte fokus på vigtigheden af handel med bæredygtigt tropisk træ.
Foreningen peger på, at de negative associationer i høj grad skyldes fokusset på skovbrande og uansvarligt skovhugst i regnskove, som medfører udledning af store mængder CO2 og forringelse af biodiversiteten. Derfor bliver tømmer af det fældede regnskovstræ nemt et symbol på en negativ fortælling, der ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheden, og hos FSC Danmark opfordrer man til et mere nuanceret syn på ødelæggelserne af regnskoven.
– Både agroindustrien, infrastruktur, byudvidelser og råstofudvinding er årsag til de skrumpende regnskove, som i flere tilfælde fører til total konvertering af skovene. Tømmerudtagning, og dermed tømmerindustrien, har den fordel, at det kan ske hensynsfuldt og efter bæredygtige principper, så der fortsat er plads til naturen og fastholdelse af skovenes økosystemtjenester i forhold til vand, klima, skovprodukter og meget andet, fortæller Kristian Jørgensen, projektkoordinator i FSC Danmark.
Efterspørgslen vigtig
Organisationen peger derfor på vigtigheden af at støtte op om bæredygtig tropisk skovdrift.
FSC giver skovejerne i troperne et incitament til at passe på deres skove, og en måde at bakke op fra Danmark er ved handel af certificeret tropisk træ, så den ellers dalende efterspørgsel på den type af træ kan ændres. For at skovejere i troperne er sikret finansiering af den bæredygtige skovdrift, er det væsentligt, at de har mulighed for at få afsat deres træ til attraktive eksportmarkeder, hvormed efterspørgsel i andre dele af verden er essentielt.
Kristian Jørgensen lægger derudover vægt på det enorme potentiale, der er i de tropiske skove, da de rummer mange mindre kendte og uudnyttet træarter.
– Tropisk træ er meget andet end de velkendte arter som teak og mahogni. Det anslås, at der findes omkring 50.000 tropiske træarter. Udbredelsen og opbakningen til de mindre kendte tropiske træarter kan tage presset fra de traditionelle og efterspurgte arter, og samtidig medvirke til at løfte bæredygtig skovforvaltning i troperne, lyder projektkoordinatorens vurdering.