23948sdkhjf

Rasmus jagter rester: Send mere affald

Med Upcycling Forum håber Rasmus Falkenberg at kunne bringe mere cirkularitet ind i danske design- og produktionsvirksomheder.

Idéen er egentlig simpel. Nogle virksomheder smider noget ud, som andre kunne få glæde af, men det kan være svært at finde ud af, hvor brugbare restmaterialer befinder sig, ligesom det kan være svært at forestille sig, at andre kan bruge det, man selv er vant til at fylde i containeren. 

– Når jeg hørte om forskellige upcycling-projekter, var det en gennemgående udfordring, at der blev brugt rigtig meget tid på at finde materialer, fortæller Rasmus Falkenberg, der har en baggrund som designer.

For ni måneder siden stiftede han derfor Upcycling Forum, der skal gøre det nemmere for danske virksomheder at skaffe eller komme af med brugbare restmaterialer.

– Det var mit indtryk at viljen var der, men der har manglet tid og det har været besværligt at skaffe materialerne, så det gav idéen til at skabe et forum for det; her prøver vi at skabe et overblik over materialerester fra industri-, service- og byggebranchen, som andre kan få glæde af, fortæller Rasmus Falkenberg, og peger på, at der alene i byggebranchen er potentiale til at ”redde” 4,3 mio. ton affald årligt.  

Tre typer medlemmer
Den grundlæggende idé med Upcycling Forum var således at skabe en platform, hvor forskellige typer af virksomheder kan få glæde af hinanden på kryds og tværs. En slags Too Good To Go for restmaterialer, som Rasmus Falkenberg betegner det.

– Vi har grundlæggende tre typer af medlemsvirksomheder, forklarer iværksætteren.

Første gruppe er udviklerne, der består af arkitekter, designerer, ingeniører og lignende. Det er de virksomheder, der gerne vil udvikle produkter med udgangspunkt i tilgængelige restmaterialer, og her finder vi blandt andre medlemmer som rådgivervirksomheden Cowi og tegnestuen Arkitema. 

Anden gruppe er materialeleverandørerne, der er alle dem med resterne. Her finder man blandt andre en virksomhed som Horn Bordplader, der de seneste år har arbejdet intensivt med at blive grønnere.

– Med Upcycling Forum har vi fået adgang til et netværk, som gør det nemmere at sikre, at vi får udnyttet vores ressourcer bedre, og det er rigtig fedt at se, at så mange bakker op om den grønne dagsorden ligesom os selv, lyder det fra Horn-direktør Jakob Bressendorf. 

Den tredje type medlemsvirksomheder er dem, Rasmus Falkenberg betegner som de grønne købmænd

– Det er virksomheder som Bolia og Rosendahl, der kan se et kommercielt potentiale i at sælge produkter med en stærk upcycling-historie; hvis det eksempelvis er det offentlige eller store virksomheder, der skal købe møbler, så oplever man nemlig i stigende grad, at bæredygtighed er højt på dagsordenen, forklarer iværksætteren. 

Skalaspring på tværs
Konkret fungerer Upcycling Forum som en onlineplatform, hvor medlemmer kan melde overskudsmaterialer ind, så andre medlemmer kan få et overblik over tilgængelige materialer. Her finder man alt fra læderrester, stålrør, møbelstoffer og i skrivende stund også gamle gulvbrædder fra en kirke nær Holstebro.  

Som medlemsvirksomhederne spænder materialeudbuddet bredt, og ifølge Rasmus Falkenberg er det en af styrkerne, at organisationen søger at nedbryde de siloer, der ellers eksisterer brancher imellem.

– Man har tendens til at kigge meget i sin egen branche og på sine egne produkter, og derfor kan det måske være svært at forestille sig, hvad andre kan bruge til noget, forklarer han.

Eksempelvis kan det, der i byggebranchen ville blive betragtet som en lillebitte restmængde, være en stor ressourcemængde for en, der laver smykker. Og Rasmus Falkenberg håber, at Upcycling Forum kan skabe mere genanvendelse i stor såvel som lille skala. 

– Når vi kigger på tværs af brancherne, får vi mulighed for at lave de her skalaspring, der skal til, når man i den ene ende står med en ørering og i den anden med et ressourcecenter i Vejle, fortæller han med henvisning til en byggeopgave, Upcycling Forum i samarbejde med Cowi og Arkitema har budt ind på. 

Her har den kommunale bygherre stillet krav om, at der i videst muligt omfang skal indgå upcyclede materialer, og ifølge Rasmus Falkenberg er efterspørgslen på restmaterialer generelt for opadgående.

– Vi kan mærke, at der lige nu er et hurtigt voksende behov, og vi er i fuld gang med at source så meget, vi kan, men vi kan selvfølgelig ikke gøre det alene, lyder det fra Rasmus Falkenberg, der derfor har en klar opfordring til alle landets produktionsvirksomheder. 

– Det første, enhver virksomhed kan gøre, er at kigge i affaldscontaineren med ressource-øjne; findes der noget, som andre på nogen måde ville kunne bruge, så står vi klar til at hjælpe med at synliggøre og løfte materialerne ind i kommercielle upcycling-projekter, slår han fast. 

 

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094