Jem og Fix er branchens bedst tjenende
– Vores konstante vækstfokus hænger også sammen med, at avancen er under pres, siger adm. direktør Claus Petersen fra discountbyggemarkedet Jem og Fix. (PR-foto)
Discountbyggemarkedet Jem og Fix lykkedes igen i 2019 med at lande branchens højeste overskudsgrad. Hele 8 pct. af virksomhedens omsætning røg direkte videre til bundlinjen, og dermed ligger byggecenterkæden mere end 3 procentpoint foran Bygma, der kommer ind på andenpladsen i den brancheanalyse, Wood Supply har udarbejdet.
- Vi har meget fokus på vækst og på at gøre tingene på en meget enkelt måde; det betyder, at jo mere toplinjen stiger, jo nemmere bliver det for os at holde omkostningerne nede, forklarer direktøren.
Hos Jem og Fix har man valgt at fokusere målrettet på de private kunder, og det gør det ifølge Claus Petersen nemmere at holde kompleksiteten fra døren.
- Professionelle kunder er meget velkomne hos os, men vi opretter ikke kontoer, og vi forhandler ikke om priserne, og på den måde er det jo et meget ensidigt fokus, vi har valgt, fortæller han.
Kan eksistere i udkanten
Den simple prisstruktur og den discount-inspirerede tilgang til byggevaresalget har ifølge Claus Petersen vakt genklang hos kunderne. En påstand, der bakkes op af en bundlinje, som siden 2015 er vokset med 90 millioner kr., mens der er føjet en milliard til toppen. I samme periode er der sat endnu flere nåle i landkortet, så kæden i dag består af 125 butikker, og der er stadig plads til flere, vurderer direktøren.
- Vi har åbnet rigtig mange butikker, og vi har den fordel, at vi også kan leve godt i mindre markedsområder, fortæller han og peger på eksempler som Store Heddinge, Faxe og Sorø i det sjællandske, mens der også er skudt butikker op på Jyllands vestkyst - et område, hvor de store kæder målrettet professionelle de senere år har haft sværere eksistensvilkår.
- Vi kan leve i de her områder, fordi vores butikker er lidt mindre, og vi har meget fokus på at drive dem effektivt, fortæller Claus Petersen, og peger på, at Jem og Fix af samme årsag kan have flere velfungerende forretninger i de samme byer.
- Selvom vi efterhånden er ved at have dækket landkortet godt, ser vi stadig muligheder rundt omkring; eksempelvis omkring København, hvor der sagtens kan være flere, lyder vurderingen.
Faldende avance som et vilkår
Indtjeningen i branchen har den seneste årrække været sat under pres af faldende avancer, og analysen af det seneste regnskabsår peger på, at det fortsat bliver sværere at tjene penge på træ, søm og skruer. Blot tre af de ni største byggecentre lykkedes sidste år med at løfte overskudsgraden, og med et løft på 0,3 procentpoint er Jem og Fix den spiller, der er lykkedes bedst med manøvren.
Ifølge Claus Petersen hænger succesen sammen med et konstant fokus på avanceudfordringen.
- Vores konstante vækstfokus hænger også sammen med, at avancen er under pres; vi prøver hele tiden at indstille os på, at avancen også vil falde i fremtiden, så derfor søger vi konstant at tilpasse virksomheden, og vi følger markedet meget tæt, så vi kan være sikre på, at vi har de bedste priser, forklarer han.
Med en egenkapital der sidste år voksede fra 472 mio. til 602 mio. kr., er Jem og Fix da også godt polstret til at følge med, hvis priserne fortsætter med at falde.
- Vi har en overbevisning om, at priserne kun går en vej og det er ned; skulle der komme yderligere pres på, er det derfor også afgørende, at vi har et råderum, så vi kan forblive konkurrencedygtige, slår Claus Petersen fast.
Læs mere fra brancheanalysen: Festen sat på pause i danske byggecentre