23948sdkhjf

Dansk broprojekt bruger Accoya-træ

Til byggeriet af en 35 meter lang bro i Fælledparken har Københavns Kommune og C.G. Jensen fravalgt tropisk træ til fordel for acetyleret fyrretræ.
Sammen med entreprenøren C.G. Jensen er Københavns Kommune netop nu i færd med at opføre en ny brokonstruktion i Fælledparken.

I den forgangne weekend blev den 35 meter lange stålbro monteret på sine fundamenter, og nu skal entreprenøren så i gang med at lægge brodækket og montere håndlisterne. Her er valget faldet på en løsning i Accoya-træ – ifølge byggeriets parter for første gang herhjemme:

- Accoyatræ er acetyleret fyrretræ. Det er kort forklaret nordisk fyrretræ behandlet med varm eddike og derefter tørret. I den proces fylder eddiken træets porer ud i stedet for vand. Resultatet er fuldstændigt giftfrit træ - modsat imprægneret træ – og med samme egenskaber som hårdttræ, forklarer Lene Nørgård Rasmussen, der er projektleder hos Københavns Kommune.

-I Københavns Kommune er vi stolte af at kunne gå foran med afprøvningen af nye bæredygtige initiativer. Arkitektonisk mener vi, at denne løsning passer rigtig godt til en bro i Fælledparken, som i sin enkle og smukke udformning er meget dansk i sit formsprog. Det lyse Accoya-træ patinerer og får en grå overflade med tiden, fortsætter hun.

Broen åbnes efter planen for publikum i løbet af foråret.

Fakta
Accoya er et handelsnavn for specialbehandlet lyst træ. De lyse træsorter vokser hurtigt og kommer fra bæredygtigt skovbrug. Træet er typisk behandlet med eddikesyreanhydrid ved 100-120 grader, kaldet acetylering.

Blandt fordelene er, at metoden ikke er giftig, og producenten garanterer en levetid år 50 år i udendørs miljø og 25 år nedgravet. Desuden får træet en naturlig grå farve, og træets egenskaber skaber nye muligheder for at anvende bæredygtigt træ i bygninger, møbler mv.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111