23948sdkhjf

Nyt vigtigt værktøj mod ulovlig kopiering på globalt plan

Anti Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) er en international aftale, der har til formål at give bedre værktøjer til at håndhæve ophavs- og varemærkerettigheder i en lang række lande.
2,5 billioner kroner koster det virksomheder og samfund med den såkaldte piratkopiering, der finder sted globalt. Det vurderer BASCAP under International Chamber of Commerce.

Men nu er der mellem EU-landene og en række samhandelspartnere uden for EU lavet en aftale, ACTA, der sikrer en bedre international håndhævelse af de immaterielle rettigheder som blandt andet ophavsrettigheder og varemærker.

Også vigtigt for MMV'ere
- Aftalen er et vigtigt redskab for især de mange danske virksomheder inden for blandt andet design, medicin, software, musik, der bruger meget tid og mange kræfter på unik produktudvikling. Hvis de ikke kan håndhæve rettigheder til deres innovationer, mister de en masse omsætning og goodwill. Derfor er det positivt, at Danmark er gået med i aftalen, forklarer DI’s konsulent Kunal Singla.

Han peger på, at en forudsætning for at også mindre og mellemstore virksomheder vover skridtet ud på fjerne eksportmarkeder er, at de kan forsvare sig mod angreb fra kopister gennem effektive retslige skridt.

Ikke kun sejr for virksomheder
Der er tale om en juridisk ramme, der sikrer, at en række af EU’s centrale samhandelspartnere får samme muligheder for at håndhæve regler, som allerede er EU-landene imellem. Blandt EU’s vigtige samhandelspartnere, som nu er med i aftalen tæller lande som USA, Japan, Korea, Mexico, Marokko, New Zealand, Singapore og Schweiz. Aftalen er ikke kun en sejr for virksomhederne.

- Der er ingen tvivl om, at en bedre håndhævelse også er til gavn for forbrugerne verden over, som risikerer at købe katten i sækken, når de i god tro bliver udsat for piratkopierede varer, der i værste tilfælde ligefrem kan være sundhedsfarlige, konstaterer DI’s konsulent.

Ingen lovændring
Han er godt tilfreds med, at aftalen i forhold til såkaldte digitale krænkelser, ikke kræver, at de enkelte lande skal pålægge internetudbyderne at overvåge og udlevere oplysninger om internetbrugerne, sådan som nogle lovforslag i USA har lagt op til.

Traktaten fører ingen form for lovændringer med sig i hverken Danmark eller i EU.

- Men vi så gerne, at vi kunne få flere lande til at slutte sig til traktaten, så som Kina og Rusland, fortæller Kunal Singla.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073