Randers vil sende møbler på omgang og mennesker i arbejde
Landets kommuner har for alvor sat bæredygtighed på dagsordenen. Parameteret finder vej til stadigt flere udbud, og for nyligt lancerede Aarhus Kommune en bæredygtig strategi for møbelindkøb samt en onlineplatform for intern handel med genbrugsmøbler. Nu lancerer Randers Kommune et koncept, der ikke alene skal sikre, at kommunens overskudsmøbler kommer i cirkulation, men også skal skabe jobs til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.
– Med Møbelcirklen ønsker vi at skabe en platform, så de møbler, vi allerede har indkøbt fra leverandører, får en længere levetid, og hvor vi samtidig sørger for at skabe nogle jobåbninger til personer fra kanten af arbejdsmarkedet, forklarer Tine Arensbach, afdelingsleder i Jobcenter Randers Erhverv, som organiserer det nye bæredygtighedsprojekt.
Godt for samfundsøkonomien
Jobåbningerne kan eksempelvis bestå i varetagelsen af logistik- og restaureringsopgaver, ligesom Tine Arensbach nævner arbejdet med at skabe en onlineplatform til projektet.
– Her kunne man forestille sig, at vi kan bruge fleksjobbere, der ikke kan varetage en fuldtidsstilling, til at stå for arbejdet med at vedligeholde webplatform og stå for sociale medier, forklarer hun og understreger, at den sociale ansvarlighed er lige så vigtigt et element som den ressourceorienterede.
– Vi vil rigtig gerne vise, at cirkulær økonomi og socialt ansvar godt kan hænge sammen, og at der også er god samfundsøkonomi i det, forklarer hun og peger på, at man ser lignende initiativer hos stadigt flere private virksomheder.
Lige nu leder kommunen efter en projektleder, der skal sikre, at møbler hentes hjem fra diverse opbevaringssteder i kommunen, eventuelt sættes i stand og bliver tilgængelige i en intern online møbelshop. En møbelshop der er nem at gøre brug af, understreger Tine Arensbach.
– Det bliver Møbelcirkel Randers, der skal stå for at få overblik over de overskydende møbler og køre webportalen, så den enkelte leder eller medarbejder i kommunen nemt og med et enkelt klik kan bestille de genbrugte møbler – eller bestille afhentning af gamle, forklarer hun og peger på, at onlineplatformen også kan bidrage med inspiration til, hvordan man kan indrette kontorer med genbrug.
Ja tak til samarbejde
Mens man i Aarhus har valgt at arbejde med en platform, hvor der kan handles med genbrugsmøbler fra både kommunen selv og eksterne leverandører, har Randers i første omgang udelukkende fokus på allerede indkøbte møbler.
– Vi vil gerne kigge ind i det her med økonomisk ansvarlighed også, og med projektet prøver vi også at stille spørgsmålet om, hvorvidt det er nødvendigt med så mange nyindkøb, som vi historisk har gjort, forklarer Tine Arensbach, der understreger, at svaret på det spørgsmål ikke er fundet endnu.
Og selvom leverandører, i første omgang, ikke er budt med indenfor, slår Tine Arensbach fast, at kommunen meget gerne vil samarbejde med private aktører om det nye projekt.
– Vi har forud for projektet haft meget markedsdialog med alle mulige forskellige aktører, og vi har blandt andet kontakt med en virksomhed på Djursland, der kan lave nye bordplader ud af kasserede, og en virksomhed mod syd, der kan en masse med polster, som også har vist interesse, fortæller hun og peger på, at det med stor sandsynlighed heller ikke er alle kommunens møbler, der egner sig til genbrug.
– Og der er det jo også vigtigt, at vi ikke bare kører dem på forbrændingen, men har øje for, om de kan blive til nye ressourcer for andre, lyder det.