Velux-chef: Havde aldrig klaret sig lige så godt som børsnoteret
Familie- og fondsejede virksomheder har en fordel frem for børsnoterede selskaber med en meget spredt ejerkreds. Det gælder især i krisetider, mener koncernchef Jørgen Tang-Jensen fra Velux Gruppen.
Det siger koncernchef Jørgen Tang-Jensen i et interview med Jyllandsposten, hvor han fastslår, at Velux som børsnoteret selskab aldrig ville have været i stand til at opretholde den position på verdensmarkedet, som koncernen har i dag.
- Hvis man er en børsnoteret virksomhed, er man nødt til hele tiden at fortælle markedet, hvad vi tror, vi vil tjene. Og så er det ret klogt, at man også tjener de penge. Det kan betyde, at man kan blive nødt til at gøre noget, som ikke er optimalt for forretningen, men som er nødvendigt for at nå det mål, man har meldt ud, forklarer han blandt andet i interviewet.
Bedst at skære på én gang
Jørgen Tang-Jensen understreger, at han ikke ønsker at sige noget dårligt om børsnotering, men for en virksomhed af Velux’ størrelse er situationen speciel, mener han:
- Vi har en meget ledende position globalt. Den tror jeg ikke, at vi ville kunne have bevaret, hvis vi ikke havde været et fonds- og familieejet selskab. Man kan finde masser af eksempler gennem historien på virksomheder, som har haft en meget dominerende stilling i deres industri. Men de har alle tabt den. Vi ville være blevet tvunget til at tage nogle korte finansielle hensyn, og så kunne vi ikke holde positionen, siger koncernchefen til Jyllandsposten.
Jørgen Tang-Jensen fortæller desuden, at Velux opdagede krisen relativt tidligt og tog konsekvensen med en markant nedskæring tilbage i 2008. Det ser han som en fordel:
- Det er altid hårdt for en organisation at skære ned og fyre folk. Hvis man kan gøre det på én gang, er det meget bedre end at gøre det i små bidder. Det giver en konstant uro i en organisation, hvis man hele tiden skal justere, forklarer han.