23948sdkhjf

Savværksindehaver: Vi er blevet tvunget til at importere 80-90 pct.

Tidligere har Østerlars Savværk fået langt hovedparten af sine råmaterialer fra de danske statsskove, men det er slut efter, at politikerne med et slag stoppede for fældning sidste år.

– Savene står stille men høvlene kører stadigt, fordi vi satser mere og mere på forædling.  Og det er et problem - ikke kun for os, men for hele branchen.

Sådan lyder det fra Hans-Henrik Kofoed, ejerleder på Østerlars Savværk på Bornholm.

Problemet er, at der ikke længere plantes nåletræ. Tidligere har Østerlars Savværk fået langt hovedparten af sine råmaterialer fra de danske statsskove, men det er slut efter, at politikerne med et slag stoppede for fældning sidste år.

– Vi havde indstillet vores forretning på at få Douglas gran fra statsskovene.  Men naturstyrelsen har igennem de seneste 10-15 år neddroslet nåletræerne, så der stort set ikke bliver ny-plantet og slet ikke Douglas gran, fortæller Hans-Henrik Kofoed, som nu må lade høvlene tage sig af forædling frem for at bruge savene på grundmaterialet.

Logikken er helt ude i skoven

Også i virksomhedens organisation, Dansk Håndværk, ryster man på hovedet. Det virker som om politikerne ikke aner, hvad de gør:

– I det ene ministerie arbejder man på at gøre byggeriet mere grønt - først og fremmest ved at bruge mere træ. Men i et andet ministerie spænder man målbevidst ben for at branchen kan få råvarer, der er produceret i Danmark. Det er både økonomisk og miljømæssigt helt ude i skoven - for at blive i terminologien, fastslår arbejdsgiverforeningens direktør, Morten Frihagen i en pressemeddelelse.

Han undrer sig først og fremmest over den manglende ny-plantning:

– Vi ved at nåletræ optager meget Co2 - væsentligt mere end løvtræ. Og vi får at vide, at politikerne ønsker at træ skal fortrænge stål og beton i byggeriet af hensyn til klimaet - senest med et grønt forlig om nye klimakrav til byggeriet i forrige uge. Men samtidigt stopper man en bæredygtig, dansk træproduktion og erstatter den med tung fragt af materialer gennem hele Europe - det hænger jo slet ikke sammen, siger Morten Frihagen.

Tvunget til import

Tilbage på Østerlars Savværk forstår Hans-Henrik Kofoed heller ikke politikerne. Men han kan ikke gøre andet end at omstille sin virksomhed til den nye virkelighed:

– Nu har vi i et helt år ikke kunnet få et eneste træ fra statsskovene - heller ikke Douglas gran. Så nu er vi tvunget til at importere 80-90 pct. af det træ vi bruger. Det bliver fragtet til Bornholm fra Schwarzwald i Sydtyskland, fortæller savværksdirektøren.

Og han kan godt se skriften på væggen. Når man ikke skover og fordi man slet ikke ny-planter, så er det slut med dansk træ til savværket.

– Vi kan jo ikke selv gøre så meget - vi er blot en af mange virksomheder herhjemme. Men vi har skrevet til ordførerne i de politiske partier om problemet, og prøvet at forklare, at man godt kan drive skovdrift herhjemme uden at det går ud over miljøet eller skader biodiversiteten. Nænsomt drevet skov giver plads til både den traditionelle, danske træindustri og samtidigt kan man få en bedre biodiversitet i skovene, hvis man fastholder produktionen af nåletræ, mener Hans-Henrik Kofoed.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097