23948sdkhjf

Holbæk-firma henter ordre på 580 vinduer

Grevinge Maskinsnedkeri, der er en del af Tømrergaarden i Tuse, skal udskifte samtlige vinduer i Vestre Fængsel. Her bruger man 11 mio. kr. på at sige farvel til tremmerne.
Vestre Fængsel siger farvel til tremmerne med de nye vinduer, der nu installeres i samtlige 445 celler i Danmarks største arresthus.

Vinduerne er dobbelt så store som de gamle, og det giver masser af dagslys ind i cellerne.

- Dagslys betyder meget for menneskers psyke. Derfor er det et mangeårigt ønske, vi nu får opfyldt. De gamle vinduer har siddet siden fængslet blev bygget i 1895. Vi vil gerne af med tremmerne. De er kun en yderligere psykisk belastning. Når man sidder i en aflåst celle her, ved man godt, at man er i fængsel – det behøves der ikke tremmer til. De nye, store vinduer er med brudsikkert glas og er mindst lige så sikre som de gamle med tremmer, fastslår Peter Vesterheden, inspektør for Københavns Fængsler og dermed chef for Vestre Fængsel.

580 vinduer udskiftes i løbet af et års tid
Vinduerne er udviklet og produceret af Grevinge Maskinsnedkeri v/ Tømrergaarden i Tuse A/S. Det er sket i tæt samarbejde med Københavns Fængsler, Teknologisk Institut, Dansk Vindues Certificering og Væksthus Sjælland.

- Vinduet er bygget op af fem lag glas med folie imellem. Brudsikkerheden er testet på Teknologisk Institut og hjemme på vores snedkeri. Blandt andet har vi haft en stor fyr til at banke løs på vinduet med en hammer og med ting, som normalt findes i en celle – for eksempel et sengebræt. Vinduet har holdt til det hele, fortæller direktør Birger Daurehøj, Tømrergaarden i Tuse.

I alt skiftes 580 vinduer ud – et projekt der varer et års tid. I hver celle tager det mindst to arbejdsdage at fjerne tremmer og vindue, skære hul i muren til det større vindue, sætte det i og afslutte med udvendigt murerarbejde og indvendig indfatning.

Sikret mod udbrud
Peter Vesterheden oplyser, at investeringen samlet set løber op i cirka 11 mio. kr. Til gengæld regner Vestre Fængsel så med at spare ganske meget på varmeregningen. De gamle vinduer fra 1895 er etlags, mens de nye er termoruder. Samtidig har fængslet fået et nyt varmesystem, der udnytter fjernvarmen langt bedre.

- Men den helt store gevinst er alt det dagslys, vi får ind. Og nu bliver der også udsigt fra cellerne. De gamle vinduer sad over hovedhøjde. De nye går så langt ned, at man kan stå på gulvet og kigge ud. Vi har den erfaring, at jo bedre rammer om afsoningen, jo færre konflikter får vi, siger Peter Vesterheden.

De nye, større vinduer ændrer markant det visuelle indtryk af fængslet udefra, men Peter Vesterheden kalder det en æstetisk god løsning. De grå vinduesrammer er i træ. Hvert vindue består af tre felter med glas og et felt, hvor der udvendigt er en grå stålplade med huller til ventilation, så ruden bagved kan åbnes. Det er et resultat, som Grevinge Maskinsnedkeri v/ Tømrergaarden i Tuse A/S har arbejdet sig frem til via flere prototyper.

- Vores motto er ”Alt hvad andre ikke kan”. Dette er det første projekt af sin art i Danmark, og det har kun gjort opgaven endnu mere spændende. En af udfordringerne i forhold til sikkerheds- og funktionskrav har været, at vinduer jo normalt skal sikres mod indbrud, mens disse skal sikres mod udbrud. Det stiller blandt andet helt særlige krav til glaslisterne på den udvendige side. Det har vi løst og står nu med et gennemtestet produkt, der også kan tilpasses andre sikre institutioner, hvor man ønsker at komme af med tremmerne, forklarer Birger Daurehøj.

Tømrergaarden i Tuse, der er et af Sjællands større tømrerfirmaer, blev i 2006 overtaget af Daurehøj Erhvervsbyg. I 2010 blev Grevinge Maskinsnedkeri tilkøbt. Kundekredsen omfatter virksomheder, boligselskaber, institutioner og private boliger på hele Sjælland. Virksomheden har 125 medarbejdere og forventer en omsætning på 270 mio. kr. i 2012.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142